Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Normalt med lite rök när man eldar

Ett snötäckt tak med en skorsten varifrån det kommer rök.
Grannen har klagat på att röklukten stör nattsömnen. Grannen förde bok över eldningen i april 2015. Ett snötäckt tak med en skorsten varifrån det kommer rök. Bild: Yle/Erica Vasama värmepanna

En Ingåbo tyckte att det stör när grannen eldar med ved. Men förvaltningsdomstolen anser att vedeldningen är helt normal och inte förorsakar några luktolägenheter i omgivningen.

Ingåbon som bor i ett småhus har tidigare vänt sig till miljönämnden i kommunen. Bland annat klagade han då på att grannens vedeldning stör nattsömnen.

Miljönämnden undersökte saken, men ansåg inte att det fanns någon orsak att ingripa.

Ingåbon överklagade till Vasa förvaltningsdomstol, men inte heller domstolen anser att det finns skäl att kräva begränsningar eller förbud.

De två grannarna i Ingå bor ungefär 70 meter från varandra. Vasa förvaltningsdomstol konstaterar att den vedeldande grannen har en ändamålsenlig värmepanna och att det har eldats i den några timmar dagligen. Det korrelerar inte med klagomålet om ständigt störande röklukt.

Läs mera:

Ingåfamilj klagar på grannens vedeldning

En familj i Ingå har klagat till miljöchefen då familjemedlemmarna förlorar nattsömnen på grund av stickande rök som tränger sig in i huset främst på efternatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland