Hoppa till huvudinnehåll

Fin stämning på Konstens natt i Vasa - se Yles direktsändning här

Den 25:e Konstens natt i Vasa firades i år i fuktigt väderlek. Trots det mötte Vasaborna ändå upp på torsdagen och firade sin festival med stämningen på topp.

Regnet öste ner och temperaturen låg kring tio grader när Konstens natt fyllde 25 år. Det var lite färre människor ute på Vasas gator än vad det brukar under festivalen, men Leena Nyqvist, producent för Konstens natt var ändå förvånad att så pass många trotsade vädret.

- Jag hade aldrig trott att så här mycket folk vill komma ut i det här vädret. Jag är nog jättenöjd, säger Nyqvist.

Programmet var placerat på och runt Vasa torg, Kasernområdet, biblioteket, teatrar och restauranger Det bjöds bland annat på en 25 meter lång tårta, en hel del olika evenemang; teater, konserter, program för barnen, performance och en trum-workshop.

Många paraplyn på Konstens Natt i Vasa 2016
Det var många paraplyn under kvällen. Många paraplyn på Konstens Natt i Vasa 2016 Bild: Yle/Markus Bergfors Konstens natt,vasa torg,2016

Sammanför folk

Familjen Kavander trotsade regnet och tog en tur runt på stan. Philip och Linnea bor i Stockholm men hälsar på sina mor- och farföräldrar. De har besökt Konstens natt flera gånger.

- Vi har varit här tre gånger och det är roligare när det inte regnar, säger Philip.

Philip och Linneas farmor, Benita Kavander, bryr sig inte om regnet.

- Det spelar inte så stor roll om det regnar, inte i vår ålder längre, säger Benita.

Hon tycker att Konstens natt är en viktig tillställning.

- Nog sammanför det ju folk, när man också kommer utifrån regionerna. Och så är det ett slags markör för att sommarns höjdpunkt så småningom är över, säger Benita.

Olle Fransholm, Lasse, Benita, Linnea, Philip och Lena Kavander.
Olle Fransholm, Lasse, Benita, Linnea, Philip och Lena Kavander. Olle Fransholm, Lasse, Benita, Linnea, Philip och Lena Kavander. Bild: Yle/Markus Bergfors Konstens natt,Vasa,kavander

Vasa en av de första städerna

Vasa var en av de första städerna som började fira Konstens natt. Helsingfors och Åbo körde igång med konceptet redan 1989 och Vasa gick med 1992.

Här kan du se hela programmet för Konstens natt.