Hoppa till huvudinnehåll

Golfbanan i Ingå tillbaka på ruta ett

golf
Flygekorren hotas av golfbanan i Ingarskila. golf Bild: Pixabay/kpgolfpro golf

Ingarskila golfbana förstör viktiga livsmiljöer för en hotad art och kan därför inte byggas enligt de planer som Ingå kommun har visat grönt ljus för. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen HFD nu fast.

Beslutet innebär att det inte finns några tillstånd alls för golfbanan och ärendet är tillbaka på ruta ett, säger miljöchefen i Ingå Patrik Skult.

- Om bolaget vill ansöka om nytt tillstånd måste ärendet behandlas på nytt. HFD:s besked innebär att förvaltningsdomstolens tidigare beslut står fast.

Flygekorren hotas av banan

Golfplanerna i Ingarskila har från första början väckt motstånd och lett till besvär.

Förvaltningsdomstolen ansåg redan 2014 att kommunens byggnadsinspektion och byggnadsnämnd gjorde fel när de beviljade banan lov. Orsaken är att banbygget hotar livsmiljön för den skyddade flygekorren.

Bolaget St Nicolaus Golf Club överklagade ända till HFD men fick inte som de ville. Det innebär att det nu inte finns något lov att bygga banan i Ingarskila.

Men både förvaltningsdomstolen och HFD anser alltså att för många träd måste fällas om banan byggs - en flygekorre kan inte ta sig fram om avståndet mellan träden är över 200 meter.

För långa trädlösa avstånd

Banan skulle i norr och öster kantas av Ingarskila å och i söder av Stormossens naturskyddsområde. Golfbolaget tyckte att det räcker med pelare så som på motorvägen mellan Helsingfors och Åbo. Men naturinventetare säger att motorvägen har pelare med 60-70 meters mellanrum medan det på golfbanan skulle bildas ett trädlöst område som är 200 meter långt.