Hoppa till huvudinnehåll

Hade fem procent chans att överleva – är nu OS-guldmedaljör

Jack Laugher (t.v.) och Chris Mears med sina OS-guldmedaljer.
Jack Laugher (t.v.) och Chris Mears med sina OS-guldmedaljer. Jack Laugher (t.v.) och Chris Mears med sina OS-guldmedaljer. Bild: EPA Jack Laugher,Chris Mears

Chris Mears låg nära döden i svår körtelfeber för sju år sedan. Han överlevde mot alla odds. Tidigt på torsdag skrev Mears och Jack Laugher historia genom att vinna Storbritanniens första OS-guld i simhopp.

– Jag var ganska nära döden. Jag hade fem procent chans att överleva operationen, men gjorde det eftersom jag var en atlet.

Simhoppningen räddade Chris Mears liv för sju år sedan. På torsdag gav idrottandet honom ett OS-guld.

Jack Laugher och Chris Mears mitt i ett simhopp.
Mears (ovanför) tävlade tillsammans med Jack Laugher. Jack Laugher och Chris Mears mitt i ett simhopp. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jack Laugher,Chris Mears

Det var i en intervju med BBC i maj som Mears avslöjade hur ödesdiger körtelfebern år 2009 kunde ha blivit. En operation räddade livet på Mears.

– Det hjälpte mig att anamma livsstilen som atlet. Känslan av att ingenting kan vara värre än det där är bra att ha då man tränar tufft, säger Mears till BBC.

Sjukdomen blev en väckarklocka för Mears, som säger att han innan insjuknandet sällan gav allt på träning. Efter tillfrisknandet tog han sig i kragen.

Historiskt guld

Det tackar Storbritannien Mears för.

Tillsammans med Jack Laugher gjorde Mears slut på den kinesiska dominansen i simhopp. Kina hade tagit guld i de tidigare tre finalerna i Rio då herrarnas final i synkroniserad svikt från tre meter stod på programmet.

Mears och Laugher stod för poängen 454,32 – det räckte till guld. Duon kunde inte hålla tårarna borta då guldet säkrades.

Guldet var Storbritanniens första någonsin i simhopp i OS. USA tog silver och Kina brons i tävlingen.

– Vi visste att vi kunde ta en medalj, vi trodde lite på guld, men att verkligen lyckas är bara otroligt, säger Mears till BBC.