Hoppa till huvudinnehåll

Iso Omena är större än någonsin - men butikslokaler står tomma där metron skulle öppna

citycons investeringschef Nils Styf
Det känns fantastiskt att efter många års arbete öppna Finlands bästa köpcentrum, säger Nils Styf som är investeringschef på Citycon. citycons investeringschef Nils Styf Bild: Yle/Helena von Alfthan nils styf,Iso Omena

Köpcentrets tillbyggnad öppnar flera månader före västmetron kör igång. Förutom butiker och restauranger finns i den nya delen av Iso Omena bibliotek och vårdcentral.

Hjärtat i Iso Omenas tillbyggnad är en stor öppen plats med glastak som omges av restauranger.

- Kvaliten i köpcenter är otroligt viktig, både i hur byggnaden ser ut, i materialval men också i de hyresgäster vi har. Kvaliten på de restauranger som öppnas är väldigt hög. Det är inte som det var förr i tiden med dålig buffétmat, nu är det kvalitet som efterfrågas och det är det som vi försöker ge kunderna, säger Nils Styf som är investeringschef på Citycon.

Klocka i ny del av iso omena
I Esbo kan du träffas under Iso Omenas klocka. Klocka i ny del av iso omena Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena

Citycon som äger Iso Omena investerar 250 miljoner euro i att utvidga köpcentret som ligger i Mattby i södra Esbo. Den första delen av tillbyggnaden som öppnar idag är 27 000 kvadratmeter stor, i april 2017 öppnar ytterligare 13 000 kvadratmeter.

tillbygge i iso omena
I dagens köpcenter finns det mera restauranger och kaféer än förr. Kläder går att köpa på nätet, men för att sitta ner och ta en kopp kaffe med vännerna behövs en fysisk plats. tillbygge i iso omena Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena,köpcentra

Västmetrons försening sätter käppar i hjulet

Det var meningen att tillbyggnaden skulle öppna samtidigt som västmetron kör igång. Västmetrons försening har lett till att den nya bussterminalen i Iso Omena fortfarande håller stängt, men de andra våningarna av nybygget öppnas som planerat.

Investeringschef på Citycon
Nils Styf är besviken över att västmetron inte öppnade som planerat. Men kunderna borde ändå räcka till för det utvidgade Iso Omena, tror han. Investeringschef på Citycon Bild: Yle/Helena von Alfthan nils styf,Iso Omena,köpcentrum,Citycon

- På våningen nere vid metron och bussterminalen är det 14 butiker som vi tyvärr inte kan öppna. Vi är väldigt besvikna över att förseningen kom, beskedet kom dessutom väldigt sent. Det positiva är att alla dom butikerna är uthyrda, vi har hyresgäster till varenda butik och vi kan öppna på väldigt kort varsel när vi vet att metron öppnar, säger Nils Styf på Citycon.
Busterminal i Iso Omena, öppnar först när västmetron börjar köra.
Bussterminalen öppnar först när västmetron börjat köra. Här finns en lång rad butikslokaler som står tomma i väntan på att bussterminalen öppnar. Busterminal i Iso Omena, öppnar först när västmetron börjar köra. Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena,busstationer,Västmetron

Citycon förlorar pengar på förseningen. Att de inte får in hyror för butikerna i bottenvåningen påverkar inte bolaget så mycket enligt Nils Styf. Ett större problem är att bussarna nu stannar i andra ändan av köpcentret, vid motorvägen, och inte rakt under den nya delen av Iso Omena som det var tänkt.

- Vi förlorar intäkter från hyrorna under x antal månader, men det påverkar inte oss så mycket. Det som är mera synd är det att det nya Iso Omena nu inte är sammanlänkat med tunnelbana och buss, så det blir en riktig del av staden.

ingång till metron
Citycon hoppas på att västmetron kör igång i januari. Tills dess är ingången till metrostationen stängd. ingång till metron Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena,Västmetron,metrostationer

Också stadens tjänster finns i Iso Omena

Förutom ett stort urval affärer och restauranger finns också andra tjänster i den nya delena av Iso Omena. Esbo stad öppnar ett servicetorg där det finns ett bibliotek, folkpensionsanstaltens kontor, och hälsovårdstjänster.

Biblioteket i nya delen av Iso Omena
Det nya biblioteket ligger precis bredvid vårdcentralen. Biblioteket i nya delen av Iso Omena Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena,bibliotek

Bolarskogs vårdcentral flyttar till Iso Omena och på servicetorget öppnar en rådgivningsbyrå som är öppen också på lördagar.

Läs också