Hoppa till huvudinnehåll

"Kvinnor går helst på känsla i politiken" - kommentarer om kvinnliga väljare upprör

Riikka Slunga-Poutsalo, Sannfinländarnas partisekreterare.
Riikka Slunga-Poutsalo tror att Sannfinländarna knappast någonsin kommer att definiera sig som ett feministiskt parti. Jämställdhet jobbar de däremot för, speciellt då det kommer till att försvara och förbättra pappornas ställning i samhället. Riikka Slunga-Poutsalo, Sannfinländarnas partisekreterare. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Riikka Slunga-Poutsalo,Sannfinländarna,partisekreterare,politiker

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalos uttalanden i Yles aktualitetsprogram A-studio väcker debatt på sociala medier. Poutsalo sade bland annat att Sannfinländarna inte lockar till sig kvinnor eftersom partiet fokuserar mer på sakfrågor än känslor.

På måndag kväll besökte Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo A-studio för att diskutera kön och politik. I början av intervjun motiverade hon varför Sannfinländarna är impopulära bland kvinnor. Hennes förklaring har sedan dess väckt stor uppmärksamhet.

- Sannfinländarna har alltid varit ett parti inriktat på sakfrågor och det skiljer oss från den känslostyrda politiken. Ofta känns det som om kvinnor hellre eller lättare följer sina känslor. Vi är kanske lite känslokalla eftersom vi fokuserar på sakfrågor.

På sociala medier har debattörer, statsvetare och oppositionspolitiker främst varit upprörda över att kommentaren reducerar kvinnor till i första hand känsliga individer som inte kan ta till sig sakfrågor.

- Hennes uppfattning om kvinnor är väldigt främmande. Vi är båda ungefär jämnåriga partipolitiskt aktiva kvinnor från Västnyland men det känns som om hon skulle behöva ett annat universum, säger Maarit Feldt-Ranta, från Socialdemokraterna.

Maarit Feldt-Ranta står i en talarstol.
Maarit Feldt-Ranta välkomnar öppen diskussion om feminism men tycker inte att politiker måste deklarera sig som feminister. Frågan finns inbakad i Socialdemokraternas ideologi och det räcker, säger hon. Maarit Feldt-Ranta står i en talarstol. Bild: Yle/Tove Virta Maarit Feldt-Ranta,raseborgs fullmäktige,Finlands Socialdemokratiska Parti,Raseborg,Karis

"Kvinnorna har gått om, nu är männen mer utsatta"

I A-studio sade Slunga-Poutsalo också att jämställdheten i Finland redan är uppnådd. Kvinnor är enligt henne jämställda med männen och klarar sig fint i samhället.

- Kvinnorna har gått om, nu börjar det vara mannen som inte längre är jämställd med kvinnan.

- Det har nyligen rapporterats om hur kvinnors våld mot män är på uppgång, fortsatte Slunga-Poutsalo.

Ministrarna Lindström, Stipilä och Stubb håller presskonferens om arbetsmarknadsuppgörelsen.
Regeringen styrs av män som inte bryr sig om jämställdhetsfrågor tycker Maarit feldt-Ranta. Ministrarnas knytnävshälsning vid en presskonferens om arbetsmarknadsuppgörelsen tidigare i år drog igång en jämställdhetsdebatt. Sedan dess har Petteri Orpo tagit Alexander Stubbs plats som finansminister. Ministrarna Lindström, Stipilä och Stubb håller presskonferens om arbetsmarknadsuppgörelsen. Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa Juha Sipilä,Regeringen Sipilä,Alexander Stubb,Jari Lindström

Maarit Feldt-Ranta tycker att Slunga-Poutsalos kommentarer säger mycket om tankesättet inom Sannfinländarna.

Jämställdhetsfrågorna existerar inte överhuvudtaget på regeringens bord.― Maarit Feldt-Ranta, SDP.

- Många av deras partiaktiva har en världssyn som jag har svårt att dela. Det är inåtvänt, nationalistiskt och patriarkalt, säger Feldt-Ranta.

Hon riktar också en känga mot regeringen där männen sitter på de mest avgörande ministerposterna och i praktiken styr det mesta. Inställningen till jämställdhetsfrågor klarnade för Feldt-Ranta redan innan regeringen tillträdde.

- Då vi förhandlade med Sipilä inför regeringsbildningen och tog upp jämställdhet till diskussion såg han väldigt förvånad ut. Det kändes som någonting mycket främmande för honom. Det finns många enstaka beslut där man ser att jämställdhetsfrågorna inte överhuvudtaget existerar på regeringens bord.

Öppnar diskussion om feminism

I tv-intervjun sade Slunga-Poutsalo att Sannfinländarna knappast någonsin kommer att identifiera sig som ett feministiskt parti. Hon menar att feminismen är oroväckande eftersom den enligt henne fokuserar så starkt på bara kvinnors rättigheter.

- Vi har närmare en miljon utstötta män i Finland, och vem försvarar dem? Jämställdhet betyder att man ska försvara båda könen och därför vill jag inte kalla mig feminist.

Jag har inte sett så många i den finska regeringen som skulle ha sagt att de är feminister.― Maria Ohisalo, De gröna.

På den här punkten får hon mothugg från Maria Ohisalo från De gröna.

- Jag blev arg på hennes kommentar om att feminister inte vill förbättra pappornas status i samhället. Det är inte sant! Jag skulle vilja se en intervju där man talar sanning.

Hoppa över Twitterpostning

Ohisalo frågar sig varför inte Sannfinländarna gör någonting för att förbättra männens ställning, när de nu sitter i regeringen. Hon föreslår att papporna stannar hemma med barnen längre för att främja jämställdheten.

Trots att både Ohisalo och Feldt-Ranta är kritiska till Sannfinländarnas syn på kön, jämställdhet och feminism i politiken välkomnar de att diskussionen öppnas.

- Jag var med i Sverige under de senaste valkampanjerna, och då sade nästan alla partier att de är feministiska. Nu har svenska statsministern Stefan Löfven sagt att han är feminist och samma gjorde USA:s president Barack Obama nyligen. Men jag har inte sett så många i den finska regeringen som skulle ha sagt att de är feminister, säger Ohisalo.

Maria Ohisalo på Tölö torg
Maria Ohisalo, vice ordförande för De gröna, under sin valkampanj inför riksdagsvalet 2015. Ohisalo blev inte invald Maria Ohisalo på Tölö torg Bild: Yle/ AG Karlsson maria ohisalo

Sannfinländska kvinnoförbundet levererar alternativ teori

Vid Sannfinländarnas kvinnoförbund, Perusnaiset, kommer ordförande Marja-Leena Leppänen med en annan förklaring till det låga understödet bland kvinnor.

Leppänen håller på många punkter med partisekreteraren, men tror att det i grunden handlar om ett problem med partiets image.

Vi har tolv kvinnor i riksdagen som både kan uppföra sig, är smarta och ser bra ut.― Marja-Leena Leppänen, ordförande för Sannfinländarnas kvinnoförbund.

- Väljarna tror att det inte finns kvinnor i Sannfinländarna och att vi inte accepterar kvinnor! Trots att vi har en kvinnlig talman, säger Leppänen.

Enligt hennes teori är det medierna som bär skulden till det här varumärkesproblemet.

- Vi har tolv kvinnor i riksdagen som både kan uppföra sig, är smarta och ser bra ut. Men inga damtidningar, eller andra tidningar för den delen, intervjuar dem. De hålls medvetet i gömman, och det är tråkigt och odemokratiskt, säger Leppänen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes