Hoppa till huvudinnehåll

Nordens enda hamplabyrint finns i Borgå

Roger Hommas i sin Hampodling
Roger Hommas är mannen bakom hamplabyrinten. Roger Hommas i sin Hampodling Bild: Yle/Stefan Paavola hommas,hampa

På en åker i Illby, öster om Borgå centrum, svajar den gröna hampväxten fridfullt. Den är ställvis över två meter hög och växer så tätt att det är svårt att se igenom den.

Företagaren och odlaren Roger Hommas höll labyrinten öppen för allmänheten för första gången 2013. Under de följande två åren förstörde regnet plantorna, men i år har växten överlevt regnen och står ståtligt grön intill Postbacken.

Det hela började för några år sedan då Hommas övertalades att testa på att odla hampa. Då han insåg hur hög växten blir kom han på idén med att göra en labyrint i hampfältet.

Hampväxt från Roger Hommas hampodling
Hampväxt. Hampväxt från Roger Hommas hampodling Bild: Yle/Stefan Paavola hampa,roger hommas,hampaväxter

- Jag har alltid beundrat de amerikanska majslabyrinterna, säger Roger Hommas.

Mot en liten inträdesavgift får besökarna en karta, som egentligen är ett flygfotografi, av åkern. Väl inne i labyrinten finns det förutom återvändsgränder och gångar också höbalar och stolar man kan sätta sig på.

Det finns till och med ett tält ifall det skulle börja regna, men de flesta besökarna lär aldrig ens ha sett tältet under sin färd. När man väl står i labyrinten är allt man ser av resten av världen elkablar, en del hustak och småfåglarna på himlen.

- En del besökare vill komma igenom labyrinten så snabbt som möjligt, men jag rekommenderar att man tar tid på sig och utforskar den ordentligt. Jag vill inte avslöja vad allt jag har gömt där inne, säger Hommas.

Roger Hommas i sin Hampodling
Enligt Roger Hommas finns de närmaste hamplabyrinten i Berlin och Prag. Roger Hommas i sin Hampodling Bild: Yle/Stefan Paavola hampodling,hampa,odling

En halv timme är den normala tiden som det tar att gå igenom labyrinten, men om man lite vill se sig omkring och försöka hitta de mystiska föremålen som finns gömda i labyrinten så tar det närmare en timme.

Stövlar eller bytesskor kan vara bra att ha med sig. Kvällstid kan en ficklampa behövas. På området finns också grill och får.

Hur lång hamplabyrintens säsong är i år kan Roger Hommas inte säga. Senast kunde han fortsätta tills nattfrosten började gå åt bladen.

- Jag håller öppet så länge den är snygg. Men hur snabbt bladen blir bruna efter frostnätterna vet jag inte.

Roger Hommas får
När man tagit sig ur labyrinten kan man säga hej till fåren. Roger Hommas får Bild: Yle/Stefan Paavola lamm,får,fårskötsel (arbete),åländskt får

Hommas intygar att labyrinten passar för alla åldersgrupper. Men de smala gångarna passar möjligtvis inte för personer med klaustrofobi.

En granne till hampfältet har berättat för Hommas att två poliser med hund besökte fältet för tre år sedan för att inspektera vad det är för en växt han odlar. Det spekulerades också i den lokala tidningen om växtens laglighet.

Efter att labyrintsäsongen är slut får hampan torka över vintern på åkern och på våren samlar Hommas in den.

Enligt Roger Hommas har det blivit vanligare att odla hampa i Finland. Det finns en firma i Åbo som försöker få jordbrukare att odla hampa. Fibrerna exporteras till bilindustrin i Tyskland där det blir hatthyllor och dörrpaneler av dem.

Stickan inne i växten krossas till stumpar som kan användas som strö under hästar. Den lär vara antibakteriell, luktar väldigt lite och fryser inte på vintern enligt Hommas. Efterfrågan är större än utbudet just nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland