Hoppa till huvudinnehåll

Spanien lockar turister som aldrig förr

Vy över badstrand vid spanska solkusten
Vy över badstrand vid spanska solkusten. Vy över badstrand vid spanska solkusten Bild: YLE/ Tiina Grönroos Spanien,solsemester

Spanien går mot nya turismrekord i år. Antalet utländska turister i landet har ökat med över 10 procent sedan i fjol, som också det var ett rekordår.

Om trenden fortsätter kommer Spanien i år att besökas av 75 miljoner övernattande turister. Det är ca 7 miljoner fler än i fjol. Som jämförelse kan nämnas att Finland hade knappt 5 miljoner övernattande turister 2015.

Rädsla för terrorism

Den stora bidragande orsakens till uppsvinget i Spanien anses vara det svaga säkerhetsläget i de andra medelhavsländerna.

De senaste årens terrordåd i Tunisien, Frankrike, Egypten och Turkiet, flyktingkrisen i Grekland och det ostadiga läget i Turkiet den här sommaren får allt fler semestrare att välja Spanien.

Också Portugal, Kroatien och Cypern lockar fler turister i dagsläget.

Räddar spansk ekonomi?

Turismen är en viktig inkomstkälla för Spanien. Landet ligger på tredje plats vad gäller utländska turister - strax efter USA och Frankrike - och före Kina.

Det är inom turistnäringen som de flesta nya arbetsplatser uppstår, och de spanska medierna har till och med ironiserat över att Spanien håller på att bli "servitörernas land".