Hoppa till huvudinnehåll

Tuuli Petäjä-Sirén nära medaljsegling – medaljchansen liten

Tuuli Petäjä-Siréns prestationer i Rio de Janeiro har varierat.
Tuuli Petäjä-Siréns prestationer i Rio de Janeiro har varierat. Tuuli Petäjä-Siréns prestationer i Rio de Janeiro har varierat. Bild: EPA/NIC BOTHMA tuuli petäjä-siren

För Tuuli Petäjä-Sirén fanns tre seglingar i RS:X-klassen på programmet under torsdagen, den 7:e, 8:e och 9:e. Resultatet blev en förträfflig segling och två misslyckanden.

Petäjä-Sirén hade ingen lyckad segling i den sjunde seglingen. Hon var nästan elva minuter långsammare än vinnaren Flavia Tartaglini och kom i mål som 17:e.

Seglingen resulterade i 27 poäng, poäng som sannolikt elimineras när de tio seglare som får segla om medalj ska vaskas fram. I OS elimineras varje seglares sämsta poängresultat när poängen för seglingarna sammanfattas inför medaljracet.

Den åttonde seglingen var betydligt bättre för finländaren. Hon var trea, elva sekunder efter tvåan Marina Alabau och över tre minuter långsammare än vinnaren brasilianaren Patricia Freitas.

I den nionde seglingen misslyckades Petäjä-Sirén igen. Hon var 12:a, hennes näst sämsta segling i Rio de Janeiro.

Den nionde seglingen fick också konsekvenser i sammandraget. Petäjä-Sirén är nu åtta i sammandraget och nära en plats i medaljseglingen som tio seglare kvalificerar sig för. Under torsdagens seglingar försämrades ändå medaljchansen märkbart för silvermedaljören från OS i London 2012.

Nirkko trea och sist

I Finnjolle imponerade Tapio Nirkko stort i den femte seglingen. Han var trea, minuten långsammare än vinnaren Zsombor Berecz från Ungern.

Nirkkos prestationer i Rio de Janeiro har varierat, han har även tidigare haft en tendens att varva starka insatser med svaga. Inför seglingarna sade han att han eftersträvar jämna prestationer.

I den sjätte seglingen lyckades Nirkko inte över huvud taget, han fick problem med båten, var sist och fick 24 poäng.

I sammandraget är den 31-årige finländaren på 14:e plats när sex av tio seglingar är avklarade. Därmed har han fortfarande möjligheter att ta sig till medaljseglingen.

Dålig dag för Lindgrenarna

I 470-klassen var bröderna Niklas och Joonas Lindgren även på torsdagen igen snarast med för att försöka se och lära.

I den tredje seglingen slutade de på 23:e plats, i den fjärde på 18:e plats. Efter fyra av tio seglingar är bröderna på 21:plats.

Resultat, RS:X, damer efter 9/12 seglingar

1. Flavia Tartaglini (Italien) 35
2. Charline Picon (Frankrike) 36
3. Stefaniya Elfutina (Ryssland) 36
4. Marina Alabau (Spanien) 41
5. Patricia Freitas (Brasilien)47
6. Maayan Davidovich (Israel) 51
7. Lilian De Geus (Nederländerna) 54
8. Tuuli Petäjä-Sirén (Finland) 55
9. Peina Chen (Kina) 57
10. Bryony Shaw (Storbritannien) 59
---
11. Ingrid Puusta (Estland) 88

Läs också