Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet och SDP kritiska till budgetförslaget

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Li Andersson i riksdagen den 1 juli 2016. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger angående Finansministeriets budgetförslag att det är ett steg i rätt riktning att sänka inkomstbeskattningen om sänkningen riktas så att den gynnar framför allt låginkomsttagarna.

Utan en särskild kompensation till låginkomsttagarna finns det enligt Andersson en risk för att deras beskattning kommer att skärpas.

Ministeriets förslag om sänkt arvsskatt och en höjning av hushållsavdraget gynnar enligt Andersson höginkomsttagarna.

Samtidigt som Andersson konstaterar att statens skuldsättning ökar, säger hon att det nu skulle finnas goda förutsättningar för att stimulera ekonomin i och med att det finns gott om arbetslösa personer och outnyttjad produktionskapacitet samtidigt som staten kan få lån i praktiken gratis.

Nedskärningspolitiken drabbar välfärden i dag och i framtiden, anser Andersson.

Antti Rinne oroad

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne säger till Finska Notisbyrån att Finansministeriets budgetförslag är anemiskt.

Rinne är oroad över den växande statsskulden och uppmanar regeringen att bekanta sig med Socialdemokraternas skuggbudget för det här året.

Rinne säger vidare att ministeriets förslag inte innehåller sådana element som skulle minska på den totala arbetslösheten och långtidsarbetslösheten.

Socialdemokraternas partiledning samt riksdagsgruppens arbetsutskott föreslog i dag att statsbeskattningen läggs om så att låg- och medelinkomsttagarna gynnas samtidigt som beskattningen av egendom och höga inkomster skärps.

Jämfört med andra EU-länder är skatten på egendom alltför låg, och skatten på arbete och konsumtion alltför hög i Finland, anser SDP:s partiledning och riksdagsgruppens arbetsutskott.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes