Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: L som i La Bouche

La Bouche på scen år 1996, på toppen av sin popularitet.
La Bouche på scen år 1996, på toppen av sin popularitet. La Bouche på scen år 1996, på toppen av sin popularitet. Bild: / All Over Press La Bouche,Eurodance

Med låten "Be my lover" tog La Bouche det dansande Europa med storm på 90-talet. Dessvärre gick bandets sjöngsjungande sångerska ur tiden för 15 år sedan, men megahitten håller ändå måttet ända in i våra dagar.

Vem

La Bouche som på franska faktiskt betyder munnen var en i mängden av framgångsrika grupper som legendariska musikproducenten Frank Farian stod bakom.

Boney M, Milli Vanilli, No Mercy men även då alltså La Bouche.

År 1994 Träffade Farian sångerskan Melanie Thornton och rapparen Lane McCray och snabbt uppstod det ljuv musik i form av "Sweet dreams" och "Be my lover".

Vad?

Med två inledande singelsläpp som världshits var det lätt att marknadsföra La Bouche som blev ett bekant namn för de flesta musikälskare under 90-talet.

La Bouche var Lane McCray och Melanie Thornton.
La Bouche var Lane McCray och Melanie Thornton. Bild: / All Over Press La Bouche,Eurodance

Guld och platina regnade över den första skivan som hette "Sweet Dreams". Tyvärr som så många gånger tidigare då det gäller den här typen av musik så var listframgångarna rätt blygsamma efter den framgångsrika starten.

Skivan "Sweet Dreams" fick en uppföljare sommaren 1998 men då hade tåget redan lämnat perongen för La Bouche del.

Varför?

"Be my lover" hör till en av de mest kännspaka Eurodance-låtarna. En låt som ännu också får folket, ung som gammal att riva låss på dansgolvet. En klassiker helt enkelt.

La Bouche turnerar ännu idag flitigt runt om i världen. Trots avsaknad av nyare låtar så är La Bouche ofta anlitad på 90-tals festivaler.

Ursprungliga sångerskan Melanie Thornton avled tyvärr i en flygolycka 2001 under hennes promotionturné för en spirande solokarriär som dessvärre kom av sig på ett tragiskt sätt.

Enligt Jukka:

La Bouche = Be my lover. Strålande låt. Enligt vissa kanske den bästa dancelåten under 90-talet. Tyvärr lyckades man inte upprepa framgången trots välgjort material. Synd att Melanie Thornton gick bort så tidigt.

Enligt Antti:

Jag tyckte alltid om soundet i det som La Bouche gjorde. Naturligtvis är "Be my lover" låten alla minns, men jag har faktiskt en förkärlek för ett spår från den mindre framgångsrika plattan "S.O.S." som min personliga favorit av Melanie och Lane - "You won't forget me" är elementalt mer åt det hederliga Eurodance-hållet.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.