Hoppa till huvudinnehåll

Här faller Milko Tokola ihop – "jag gav allt"

Den finska tyngdlyftaren Milko Tokola svimmade och föll ihop efter 175 kilo i stötmomentet i OS i Rio. Hans resultat i B-gruppen blev 320 kilo. Jag är så lycklig. Jag gav allt, och det viktigaste: jag är i OS, säger Tokola till Yle.

– Det var all-in.

Efter sitt sista försök i stötmomentet föll Tokola ihop och leddes bort från scenen. Han svimmade efter prestationen som godkändes.

– Vilken prestation av en skadad idrottare, sade referent Toni Kallio. Där ser man vad det handlar om när man ger allt som finns i kroppen.

"Har aldrig haft så sjukt"

Tokola plågades av ett skadat knä under tävlingen. Det var ett smärre under att lyftet lyckades.

– Jag har aldrig haft så sjukt under ett lyft. Jag är så lycklig. Jag gav allt, och det viktigaste: jag är i OS, säger Tokola till Yle efter tävlingen.

På grund av astma har Tokola svimmat i tävlingar också tidigare.

Slutade nia i gruppen

Tokola lyckades nå 145 kg i ryckmomentet tidigare, så i kombination med 175 kg i stötmomentet hade Tokola 320 kilo i resultat. Det var 15 kilo från Tokolas eget finska rekord på 335 kilo (ryck 152 kilo, stöt 183 kilo). 23-åringen blev nia i B-gruppen.

Tokola skadade sitt knä under ryckmomentet men kunde ändå fortsätta tävla.

– Det känns otroligt, säger Tokola, som hade knät hårt inpaketerat i intervjuzonen.

– Det tar väldigt sjukt. Jag borde inte ha lyft, men eftersom det var OS var jag tvungen att försöka.

Tokolas knä ska undersökas inom kort.