Hoppa till huvudinnehåll

Inga uppgifter om skadade finländare i Thailand

Stranden Kata Beach
Kirsti Westphalen Stranden Kata Beach Bild: Yle/ Eila Haikarainen semesterort

Myndigheterna publicerade i morse en lista på skadade i samband med bombattackerna i Thailand, och ingen finländare är med på listan, säger Kirsti Westphalen, Finlands ambassadör i Bangkok. Sjukhusen har också ringts runt, säger Westphalen.

Kirsti Westphalen
Kirsti Westphalen Kirsti Westphalen Bild: Yle kirsti westphalen

- Överlag reser väldigt få finländare den här tiden på året till Thailand. Finländare reser ofta dit kring årsskiftet. Många mellaneuropéer och kineser befinner sig i Thailand för tillfället, uppger Westpahlen.

Reseanmälan är viktig

Närmare 700 finländare har gjort reseanmälan gällande Thailand, uppger Utrikesministeriet. Efter att attackerna inleddes har antalet reseanmälningar fördubblats. På torsdag kväll var antalet uppe i 400, säger UM.

UM har kontaktat samtliga med sms och e-post, där man uppmanat resenärerna att vara på sin vakt, undvika populära turistområden och följa med mediernas rapportering.

Många finländare låter bli att göra en reseanmälan då de ska ut på resa. Frågan har blivit särskilt aktuell i sommar efter terrordåden i Europa. En reseanmälan är till stor nytta både för Utrikesministeriet och resenären själv. I år har ändå antalet reseanmälningar ökat markant.

Utrikesministeriet rekommenderar att särskilt de som reser till riskfyllda regioner, de som reser på egen hand och de som permanent flyttar utomlands gör en reseanmälan.

UM kan mer effektivt nå finländare i nöd- eller krissituationer om så många som möjligt gör reseanmälan.

Thailand
Thailand Bild: Google kartor,Thailand,Bangkok,Hua Hin,Surat Thani,Phuket,Trang