Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad ledarskapsdelning vid Sibbo gymnasium

Byggnad
Arkivbild. Sibbo Gymnasium. Byggnad Bild: Yle/Simon Bergholm sibbo gymnasium

Vid Sibbo gymnasium valde man en lite annorlunda lösning när man insåg att man stod utan rektor. Nu finns det istället för en rektor tre ansvariga i en ledningsgrupp.

Redan förra året gjorde man ett försök med att dela ledarskapet på tre personer och nu har man beslutat sig för att fortsätta det försöket i ytterligare ett år.

- Det var så pass lyckat, säger Hannu Ollikainen, undervisningschef på Sibbo kommun.

Därför har man inte utlyst den obesatta rektorstjänsten.

- Enligt lagen så måste det ju ändå finnas någon som bär huvudansvaret i skolan och liksom är den formella rektorn, säger Ollikainen.

Ann-Britt Nieminen, som tidigare har fungerat som tillförordnad rektor, kommer att fortsätta på den posten även det kommande läsåret.

Inga beslut om utlysning

Om och när rektorstjänsten kommer att utlysas på nytt är ännu oklart. Dessutom är Hannu Ollikainen inte riktigt säker på i vilket format den kommer att lediganslås om eller när det väl blir aktuellt.

- Det är möjligt att vi lediganslår det med någon ny modell och att det där delade ledarskapet är med, säger han. Vi får se hur vi gör.

Tidigast blir det ändå aktuellt i början av nästa år, i januari eller februari.

Lyckat försök

Med försöket vill skolan försöka anpassa sig till nutiden och moderna former av ledarskap.

- Det är ju mera modernt kanske att dela på ansvaret istället för att allt koncentreras på en människa, säger Ollikainen

Det delade ledarskapet i sig påverkar inte eleverna enligt Ollikainen.

- Det är kanske mera för personalen och för administrationen som det har betydelse, men som jag har förstått det har det upplevts som väldigt positivt i skolan.

Mera erfarenheter

Försöket ska utvärderas under hösten. Ett problem som har varit är till exempel att det inte finns ett färdigt fackligt regelverk att vila sig emot.

- På det viset är det ju nytt och tyvärr känner våra fackliga avtal inte riktigt till den här lösningen, säger Ollikainen.

Även om det har varit ett lyckat försök hittills menar Ollikainen att ett år är för kort tid för göra en rimlig utvärdering när det rör sig om nya system och nya människor. Delvis därför valde man att fortsätta med det ett år till.

- Hade vi utlyst tjänsten så hade det ju varit förra våren, och då hade det blivit knappt ett halvt år igång det här arrangemanget, säger Ollikainen. Nästa år är vi säkert betydligt klokare och då kan vi bättre utvärdera vad vi gör i framtiden.

Lärarna nöjda

Även från lärarnas sida håller man med undervisningschefen och har idel lovord.

- Det har nog varit de bästa åren hittills och jag står 100 procent bakom modellen, säger läraren Mats Loman.

Loman var vice rektor på skolan i ett skede, men den nya ledningsgruppen är han inte med i. Han anser att det tredelade systemet har gjort att skolan blivit mer kollegial eftersom alla är engagerade i hur den styrs.

- Det här är absolut en framtida modell. Vi måste inse att skolan inte längre är likadan som den har varit och att ett bredare ledningsteam har bättre möjligheter att leda en skola, säger han.