Hoppa till huvudinnehåll

Naturskyddsförbundet rasar mot byggplaner vid Tölöviken

Så här kan Tölöviken se ut om reklambyrån N2:s plan godkänns.
Så här ser en av planeringsbyrån N2:s visioner för Tölöviken ut. Så här kan Tölöviken se ut om reklambyrån N2:s plan godkänns. Bild: N2. Tölöviken,illustration

Naturskyddsförbundet är emot planeringsbyrån N2:s omfattande byggplaner vid Tölöviken. Bland annat vattenkvaliteten och fågellivet är i fara, anser förbundet.

N2 planerar restauranger, hotell, bostäder och en simstrand på området. Det här oroar Finlands naturskyddsförbund, som anser att djurlivet vid Tölöviken kan störas.

I år har den ytterst utrotningshotade sothönan häckat vid Tölöviken. Också bland annat skäggdoppingen trivs i strandvassen och näktergalen sjunger i träden. Svanar och vitkindande gäss är en vanlig syn vid Tölöviken.

- Man har till och med sett en havsörn fånga vitkindade gäss, berättar Sirkku Manninen som är vice ordförande för naturskyddsförbundet.

Möjligt att simma redan nu

Förbundet är oroat över att byggandet ska störa lugnet i området.

Man har till och med sett en havsörn fånga vitkindade gäss.― Sirkku Manninen, Finland naturskyddsförbund

Enligt naturskyddsförbundet kan man redan nu simma vid Tölöviken om man vill. Förbundet tycker inte att en stor badstrand behövs, eftersom Sandudds badstarnd och Blåbärslandet finns relativt nära.

Staden tar inte ställning

N2 kan ansöka om att reservera området efter att stadens generalplan blir klar i slutet av oktober. Stadsplaneringskontoret uppger att man inte har tagit del av några som helst planer på att bygga vid Tölövikens stränder.

Samtidigt är planen att skydda villaområdet och parken vid Fågelsången i detaljplanen.

Yle Helsinki/Mikko Rita

Läs Yle Helsinkis artikel här!