Hoppa till huvudinnehåll

OS-friidrotten står för dörren: Förvånansvärt många klara förhandsfavoriter

Usain Bolt
Usain Bolt en av superstjärnorna i OS i Rio. Usain Bolt Bild: EPA/DIEGO AZUBEL bolt

Den kanske mest väntade OS-grenen, friidrotten, börjar på fredag och Yle Sportens expertkommentator Danny Lindqvist listar de största superstjärnorna.

– Den här gången har vi en speciell situation. Vi har förvånansvärt många grenar som har förvånansvärt många klara förhandsfavoriter, säger Lindqvist.

Hur ser då en lista på superstjärnorna i OS ut enligt Lindqvist?

Usain Bolt

Han kommer hit i tämligen god form och jag tror absolut att han kommer att vinna 200 meter. På 100 meter är jag inte förvånad om segraren i stället kommer att heta Trayvon Bromell.

Valerie Adams

Hon är väl lika stor som Bolt i sin gren, damernas kula. Hon har haft skador i några år och inte kommit upp till samma klass. Men den här gången tycker jag att det ser ut att kunna ordna upp sig. Jag tror att hon vinner i år också.

Valerie Adams har inte förlorat en tävling sen 2010.
Ska Valerie Adams ta ett tredje OS-guld? Valerie Adams har inte förlorat en tävling sen 2010. Bild: EPA/ValentinFlauraud/AllOverPress adams

David Rudisha

Han var London-OS absolut största affischnamn i friidrott. Det världsrekord han satte där på 800 meter genom att dra från start till mål var det bästa jag någonsin har sett i idrottsväg. Han kommer hit som världsetta.

Allyson Felix

Det har varit lite tyst om henne, men hon har en meritlista som är hur lång som helst. Hon ska dubblera 200 och 400 meter och hon har jättechans att vinna banvarvet.

Tirunesh Dibaba

Hon är tillbaka efter barnafödandet och kommer att få gå en våldsam match mot sina landslagskollegor, inte minst Almaz Ayana. Men vi får se, det blir jämna kamper mellan dem på 5 000 och 10 000 meter.

Tirunesh Dibaba håller i den etiopiska flaggan i VM i Moskva 2013.
Tirunesh Dibaba har redan tre OS-guld i prisskåpet. Tirunesh Dibaba håller i den etiopiska flaggan i VM i Moskva 2013. Bild: / All Over Press Tirunesh Dibaba,friidrott,Världsmästerskapen i friidrott 2013

Robert Harting

Tysken i diskus är också tillbaka efter skada, men har en mental styrka som slår alla som jag har sett.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Hon har dominerat på damernas 100 och 200 meter. Hade en liten downperiod i fjol i VM och i år kommer hon hit som en liten underdog. Jag tror hon får det svårt att matcha de bästa i år.

Revinaud Lavillenie

Han tillhör också den här skaran. Mer favorit än någonsin i stav.

Brittney Reese

Sist men inte minst, Brittney Reese i damernas längd som kommer hit som förhandsfavorit. Hon har dålig teknik, men hon är starkare än de andra och jag tror hon kommer att vinna.

Brittney Reese, VM 2013
Har Brittney Reese kommit över besvikelsen från VM förra året, då hon blev utanför finalen? Brittney Reese, VM 2013 Bild: EPA / All Over Press reese

Det kryllar alltså av superstjärnor i OS, inte minst i friidrotten, men kommer vi att få se några världsrekord i Rio?

– Jo, vi kan ju få se det. Allt beror ju på vädret i friidrott. Det vi vet är ju att det förmodligen är ganska varmt och det är goda förutsättningar i allt utom långdistans. På damernas 200 meter kanske, om det är +1,9 m/s i ryggen och då tror jag det blir en europé, Dafne Schippers.

– På 800 meter kan det bli det. Det har tagit många år för Caster Semenya att ta sig tillbaka till den form hon var i när hon var väldigt ung. Men det hon har gjort i år och tittar man på de splittider hon har haft, så säger det mig att hon har kapacitet att slå världsrekordet, avslutar Danny Lindqvist.

Av Danny Lindqvists superstjärnor är Robert Harting, Valerie Adams, David Rudisha, Tirunesh Dibaba och Shelly-Ann Fraser-Pryce redan i elden under den första dagen.

Läs också