Hoppa till huvudinnehåll

Serie av bombdåd drabbade Thailand

Minst fyra människor har dödats i en serie bombexplosioner i Thailand under de senaste 24 timmarna, rapporterar myndigheterna. Många har skadats. Thailändsk polis bedömer att bombdåden inte är kopplade till terrorism utan att det handlar om lokalt sabotage.

Enligt polisen kände man till att attacker planerades men inte var och när de skulle utföras.

De första två explosionerna skedde på torsdag kväll finsk tid på en livlig gata i turiststaden Hua Hin. Staden drabbades av en ny explosion på fredag morgon.

Senare rapporterades om explosioner i Phuket, Trang och Surat Thani i de sydligare delarna av landet.

En polis skadades på turistorten Phuket

Två bomber exploderade vid ett klocktorn i Hua Hin. En människa dödades och tre skadades, uppger chefen för distriktet Sutthipong Klai-udom. I Hua Hin fanns det tio utlänningar bland de skadade.

Två mindre bomber exploderade på turistorten Phuket. En explosion uppges ha skett vid Patong Beach - en populär strand för turister. Den första bomben skadade en polis som stod på vakt. Den andra bomben exploderade 300 meter längre bort och skadade ingen.

I Surat Thani exploderade en bomb - som var gömd i en blomplantering - vid en polisstation, säger provinsens guvernör enligt nyhetsbyrån AFP. En tjänstemän dödades och en annan person skadades.

Kvinna dödades vid gatukök i Hua Hin

I Hua Hin exploderade alltså sammanlagt fyra bomber. På torsdag kväll finsk tid exploderade två bomber. Minst en människa dödades och tiotals skadades.

Den omkomna uppges ha varit en kvinna som sålde mat i ett gatukök. Det fanns också utländska turister bland de skadade.

Bomberna exploderade med en halv timmes mellanrum. Avståndet mellan bomberna var cirka 50 meter. Ingen skadades i den första explosionen. Bomberna hade placerats i blomkrukor, och utlöstes av fjärrkontroller - och åtminstone en av bomberna utlöstes troligen av en mobiltelefon.

Politiskt våld inte ovanligt i söder

Bombdåd med två bomber är vanligt förekommande i södra Thailand, men det är ovanligt att bombdåd inträffar i turistområden.

Thailändsk polis bedömer att bombdåden inte är kopplade till terrorism utan att det handlar om lokalt sabotage.

Det är oklart vem som står bakom attackerna. Det kan vara fråga om oppositionen som protesterar mot den styrande juntan som nyligen ordnade en framgångsrik folkomröstning. Omröstningen gällde en ny konstitution som befäster militärens makt.

Trang, som är beläget i de sydligaste delarna av landet, har varit mål för attacker från muslimska separatister. Över 5 000 människor har dödats sedan 2004. I stort sett alla våldsdåd har förekommit i de tre sydliga provinserna.

Politiskt våld har förekommit sedan den populära - och förmögna - premiärministern Thaksin Shinawatra avsattes år 2006 i en militärkupp. Han anklagades för korruption och maktmissbruk samt för att ha kränkt kung Bhumibol.

Fredagen är en ledig dag i Thailand eftersom det är drottning Sirikits födelsedag.

Läs också:

Turister i Hua Hin chockade av explosionerna

Thailand
Thailand Bild: Google kartor,Thailand,Bangkok,Hua Hin,Surat Thani,Phuket,Trang