Hoppa till huvudinnehåll

Stockmann gick med vinst - men säger upp 300

Stockmanns huvudentre'
Stockmanns huvudentre' Bild: Mikael Crawford/Yle stockmanns klocka

Varuhuskoncernen Stockmanns resultat har förbättrats klart. Stockmann gjorde vinst på 11 miljoner euro under årets andra kvartal. Samtidigt kom beskedet att 300 jobb försvinner från Stockmann.

Lindex gjorde ett rekordresultat och ökade sin vinst med 9,5 miljoner. Vinsten låg nu på 28 miljoner. Stockmann kommer i framtiden att fokusera på just Lindex, men också på sin egen försäljning och fastighetsverksamhet.

Att Stockmann kan uppvisa vinst beror närmast på att koncernen gjort sig av med olönsam verksamhet. Bland annat såldes Hobby Hall till SGN Group i april. Ägarbytet slutförs i början av år 2017.

- Vi är glada att kunna visa upp lite mera glädjande siffror också för Stockmanns del totalt sett. Samtidigt har vi en svår dag och tunga veckor framför oss på grund av de reduceringar och nedskäringar vi gör för att kunna trygga en framtid för bolaget, säger Björn Teir som är direktör för fastighetsaffärsverksamheten.


Av delårsrapporten framgår att koncernens försäljning minskade med nästan 10 procent i juli.

Stockmann fortsätter sparprogrammen och räknar med att spara in totalt 50 miljoner euro under hela året.

300 jobb försvinner

Resultatet av samarbetsförhandlingarna vid Stockmann är klart. Då förhandlingarna inleddes hette det att nedskärningsbehovet var 380 årsverken, men den siffran har nu landat på 300.

- Vi har nu en kostym som passar vår nya kropp, efter att Rysslandsverksamheten avslutats inom detaljhandeln. Men, klart att arbetet fortsätter och beror på hur resultatet utvecklas framöver, säger Björn Teir.

Stockmann meddelar att varuhuset inte vill försämra servicen vid varuhusen. Därför berörs närmast stödfunktionerna av uppsägningar.

Ett annat mål är att Stockmann Retail, försäljningen på varuhusen, ska göra vinst år 2018.

Läs också