Hoppa till huvudinnehåll

Thailandsexpert: Nytt att bombdåd riktas mot turistorter

Poliser och vägspärrar nära stranden Patong där en bomb exploderade under fredagsmorgonen.
Poliser nära stranden Patong där en bomb exploderade under fredagsmorgonen. Poliser och vägspärrar nära stranden Patong där en bomb exploderade under fredagsmorgonen. Bild: EPA/DAILY NEWS THAILAND OUT Thailand,Patong,bomber,Attacker (musiker),körbanor,Avspärrningsband

Bombdåd är inget ovanligt i Thailand. Det nya är däremot att målet så tydligt är turistorter, enligt Elin Bjarnegård som är Thailandsexpert och docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Ingen har ännu sagt sig stå bakom bombattackerna. Thailändsk polis bedömer att bombdåden inte är kopplade till terrorism utan att det handlar om lokalt sabotage.

Enligt Bjarnegård är bomber inget ovanligt i landet på grund av den separatistiska rörelsen i speciellt södra Thailand.

Elin Bjarnegård
Elin Bjarnegård, Thailandsexpert och docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet. Elin Bjarnegård Bild: Mikael Wallerstedt Thailand

– Bomber i sig är ju inget ovanligt i Thailand, särskilt inte i de södra provinserna som gränsar till Malaysia. Där är bomber och olika attentat ganska vanliga eftersom det finns en separatistisk rörelse som ägnar sig åt den här typen av aktiviteter. Men vi vet inte ännu vem som ligger bakom och det är ännu svårt att avgöra.

Enligt Bjarnegård är det nya däremot att att man aldrig tidigare sett att turistorter varit mål på samma sätt som i torsdagens och fredagens attacker. Enligt henne är det många som ställer sig väldigt frågande om vad det är som sker och vem det är som ligger bakom attackerna.

Separatisterna kan ha bytt taktik

Det finns flera spekulationer kring varför det är just turistorter som är målet. En möjlig förklaring kan vara att separatisterna bytt taktik för att få mera uppmärksamhet.

– Det är en möjlig förklaring och en av många olika spekulationer just nu. Den här konflikten i södra Thailand har pågått under en väldigt lång tid, man upplever att man inte får gehör från centralmakten i Thailand. Det finns ett motiv i och med det, men det finns ingenting som direkt tyder på att det skulle handla om just det.

Bjarnegård påminner också om attacken i Bangkok för ett år sedan och att ingen tagit på sig det dådet heller.

Det spekuleras också om det symboliska i attackerna under torsdagen och fredagen, enligt Bjarnegård.

– Det hände på drottningen Sirikits födelsedag och en av attackerna inträffade i Hua Hin där kungaparet har sitt sommarresidens. Det hände också dagar efter omröstningen om den nya författningen som ger militären fortsatt stark makt i Thailand.

Därför talas det också om att händelserna kunde vara en reaktion mot just militären och militärens fortsatt starka ställning i Thailand. Militären har också på många sätt starka kopplingar till kungahuset och monarkin.

Ett missnöje pyr bland delar av befolkningen

Enligt Bjarnegård tog militärjuntan makten som ett sätt att få ordning och reda på gatorna efter många och långa protester där gulskjortor och rödskjortor turades om att protestera. Delar av de här rörelserna tog också till vapen för att få fram sin politiska vilja.

På grund av militärjuntan har proteströrelserna under de senaste åren inte kunnat agera öppet.

– Det är klart att det fortfarande ligger ett enormt missnöje hos delar av den thailändska befolkningen och de är missnöjda med att man inte får uttrycka sina politiska åsikter. De partier som vinner val fråntas makten gång på gång.

Önskar diskussion kring Thailandsresor

Bjanregård anser också att det är lite märkligt att turisterna inte har slutat åka till Thailand trots upprepade militärkupper och väpnade uppror i södra Thailand.

– Jag tror att regimen är oroad. Det är klart att när vi nu ser de här attackerna på turistorter så är det en fara för turistindustrin som är oerhört viktig för den thailändska ekonomin.

Om det är tryggt att turista i Thailand tar inte Bjarnegård ställning till, utan hänvisar till utrikesministeriernas rekommendationer. Däremot önskar hon sig en större debatt och diskussion kring resandet till Thailand och att resenärerna skulle ha en större medvetenhet om vad det är för ett land.

Varje individ fattar sina egna beslut för sin egen säkerhet men man fattar också beslut inför det faktum att man reser till en militärdiktatur.― Elin Bjarnegård, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Varje individ fattar sina egna beslut om sin egen säkerhet men man fattar också beslut inför det faktum att man reser till en militärdiktatur. Det är upp till var och en, men jag skulle gärna se att vi åtminstone reser dit väl medvetna om vad som pågår.

Vad som kommer att hända i Thailand och vad militärjuntan kan tänkas göra är ännu oklart enligt Bjarnegård. Men hon tror däremot att militärjuntan kommer att fortsätta att kontrollera uttryck för missnöje med ett hårt grepp.

– Jag skulle tro att det faktum att juntan hävdar att det inte är internationell terrorism utan att det handlar om inhemska konflikter är ett sätt för dem att fortsatt legitimera sitt ganska hårda grepp om oppositionen och om inhemska grupperingar.

Läs också