Hoppa till huvudinnehåll

Dyra handläggningsavgifter sätter käppar i hjulet - syriska Mohammed får inte sin familj till Finland

Mohammed vill få sin familj till Finland.
Mohammed på sin balkong i Esbo Mohammed vill få sin familj till Finland. Bild: Yle/Jessica Stolzmann syriska flyktingar,familjeåterförening

Nästa vecka infaller datumet som syriern Mohammed al Khallouf och hans fru har väntat på länge. Den 18 augusti. Det är då Mohammeds fru Safaa och parets fyra barn som befinner sig i Turkiet har fått en tid för att lämna in sin familjeåterföreningsansökan vid den finländska ambassaden i Ankara.

Mohammeds och Safaas förväntan har ändå förbytts i förtvivlan. I maj införde Finland en avgift på 455 euro för vuxna och 230 euro för barn. För Mohammeds familj betyder det 1 375 euro.

- Jag är helt desperat. Vad ska jag göra? Jag är studerande. Vem skulle kunna låna pengar åt oss, frågar sig Mohammed som bor i Esbo.

Mohammed har fått asyl i Finland och han har rätt att ansöka om att få sin familj till Finland. Finland har ändå under de senaste gjort allt för att försvåra familjeåterföreningsprocessen.

Livsfarlig resa till Syrien efter vigselattest

När Svenska Yle hälsade på Safaa och barnen i den turkiska staden Şanliurfa vid den syriska gränsen i maj var kylskåpet i den lilla bostaden tomt. Barnen gick inte i skola och Safaa hade inga inkomster att försörja familjen med.

Hon hade nyss återvänt från Syrien dit hon tvingades resa för att få alla dokument som de finländska myndigheterna kräver för familjeåterföreningsprocessen.

- Det är inget man tänker på när man flyr kriget, att man måste ta med sig sin vigselattest, säger Safaa och visar upp alla dokument.

Finland kräver att familjen visar upp sina födelseattest och vigselattest då de lämnar in sin ansökan.

I maj var Safaa förväntansfull. Hon hade alla dokument som krävs för processen. Hennes enda bekymmer var att få ihop busspengar för att hon barnen skulle kunna ta sig till Ankara den 18 augusti. Då visste hon ännu inget om handläggningssavgifterna.

Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Passen och dokumenten är Safaas hopp. Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland. Bild: Yle/Jessica Stolzmann familjeåterförening,Turkiet,syriska flyktingar

Alla ansökningar ska kosta

Från och med den 16 maj 2016 blev handläggningsprocessen avgiftsbelagd. En vuxen familjemedlems ansökan kostar 455 euro och ett barns ansökan kostar 230 euro.

På inrikesministeriet säger man att summan är beräknad så att den skall täcka de kostnader som föranleds av behandlingen av ansökan.

- Det handlar inte om att göra pengar eller försvåra processen utan det är självkostnadspriset för vad det kostar att behandla en ansökan, säger en högre tjänsteman vid inrikesministeriet.

Tidigare var familjeåterföreningsansökan inte avgiftsbelagd på grund av att lagen tillåter undantag av sociala och humanitära skäl. Men efter att antalet asylsökande tiodubblades förra året blev arbetsbördan så stor att inrikesministeriet beslutade att ansökningen ska kosta.

Läs mera:

Svenska Yle i Turkiet: Dyrt och svårt för Jad att komma till pappa i Finland

Safaa drömmer om att få komma till sin man i Finland. Han bor i Esbo och hon och parets fyra barn fyratusen kilometer härifrån nära den syriska gränsen i Turkiet.