Hoppa till huvudinnehåll

Edens lustgård finns i Vallgård - här är innergården som vann vår tävling

Harri Ahola kan plocka äpplen på sin hemgård
Harri Ahola kan plocka äppel på sin hemgård. Han bor i Vallgård vid en av de största innergårdarna i norden. Harri Ahola kan plocka äpplen på sin hemgård Bild: Yle/Helena von Alfthan yleinnergård

Bakom järnporten öppnar sig en lummig park. Vi frågade er vilken innergård i huvudstadsregionen som är finast - vinnaren finns i Vallgård.

Den har ofta kallats Nordens största innergård och var klar vinnare i Yle Huvudstadsregionens innergårdstävling den här sommaren. Innergården som fyller hela kvarteret mellan Kangasalavägen och Sammattivägen i Vallgård är som en privat park för invånarna, en egen Edens lustgård.

- På sommaren är jag här ute varje dag. Jag grillar, äter ute, solar mig. Ofta bara läser jag eller surfar på nätet - wlan når ända till gården. Vi spelar också pétanque och badminton. Här vid utegrillen går det att spela schack med stora spelpjäser, säger Harri Ahola.

Stenläggningen vid utegrillen är verkligen schackrutig. Harri Ahola är medlem i husbolagets styrelse och har av och till bott i kvarteret sedan 1969.

Solros på Anjalavägen 1 i Helsingfors
Harri Ahola odlar solrosor i en kruka på innergården han bor vid. Solros på Anjalavägen 1 i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan solros,yleinnergård

- På 60-talet fanns här en gårdskarl som höll hård disciplin. Före det på 50-talet fick man inte ens gå på gräsmattorna, nu är det friare. Förr var det mera barn som lekte här på gården, berättar Ahola.

Förr bodde det mycket barn på gården, men idag bor där mest vuxna. Det finns många små lägenheter kring gården.

Harri Ahola vattnar solrosor han planterat
Harri Ahola vattnar sina solrosor Harri Ahola vattnar solrosor han planterat Bild: Yle/Helena von Alfthan harri ahola

Den stora gården skapar gemenskap bland grannarna i kvarteret. Här finns två husbolag, som har varsin uteplats på gården. I ett hörn av gården finns en liten köksträdgård.

Stadsodling i Vallgård i Helsignfors
Här odlas grönsaker, örter och en ros som man skymtar i bakgrunden. Stadsodling i Vallgård i Helsignfors Bild: Yle/Helena von Alfthan odlingslåda

- Varje vår frågar vi vem som vill vara med. Husbolaget betalar för odlingslådorna och har reserverat en plats för dem på gården. Huset ger också vatten för bevattning. De som odlar betalar själv för mull, gödsel och växterna de planterar. Vissa år har vi haft skördefester här på gården, berättar Harri Ahola.

Gården mellan sammattivägen, Anjalavägen och Kangasalavägen.
Det finns många stora träd på gården. Gården mellan sammattivägen, Anjalavägen och Kangasalavägen. Bild: Yle/Helena von Alfthan yleinnergård,Vallgård, Helsingfors

Den här innergården kallas ofta nordens största innergård, men Ahola berättar att det inte riktigt stämmer. I Köpenhamn finns det åtminstone en innergård som är större.

Anjalavägen 1 i Helsingfors
Arkitekt Armas Lindgren planerade kvarteret. Anjalavägen 1 i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan yleinnergård,Vallgård, Helsingfors

Innergården vann lyssnarnas omröstning för huvudstadsregionens vackraste innergård. Här kan du se resultatet i omröstningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen