Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk forskning: Stressnivån sjunker på jobbet

Kvinna i vårduniform
Kvinna i vårduniform Bild: Yle/ Mika Kanerva vårdanstalter,vårdpersonal,stress

Stressnivån är som högst mellan klockan åtta och nio på morgonen samt klockan 20 på kvällen, enligt en forskning som Konsumentforskningsverket vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet gjort.

Forskarna Minna Ruckenstein och Mika Pantzar från Konsumentforskningsverket samt Veera Mustonen från Aalto-universitetet ville ta reda på när och var människor känner sig mest stressade.

Forskarna analyserade stressnivån på 35 finländare och de intressantaste upptäckterna publicerades i tidningen Health Sociology Review.

Enligt Pantzar gav forskningsresultaten flera överraskningar.

– Det mest överraskande var att stressnivån sjunker, speciellt bland människor i bra fysiskt skick, då de är på jobbet. I samhället sägs det alltid att arbetslivet är stressande men nu ser det ut som att vardagen hemma är åtminstone lika stressande som arbetet. Man kan därför fråga sig om vardagen stör arbetet och inte tvärtom, säger forskningsledaren Pantzar.

Något som inte upplevs stressande kan vara stressande och vice versa

I forskningen Social rhythms of the heart frågades deltagarna i forskningen om hur stressande olika situationer och tidpunkter kändes som. Svaren jämfördes sedan med det data som stressmätaren angav. Men flera saker var motstridiga: kroppen talar sitt eget språk.

– Exempelvis är inte en del av hushållsarbetet stressande enligt hjärtat, även om deltagarna säger att de upplever det som stressande. I den allmänna debatten har det byggts upp en teori om vad som är stressande och vad som inte är det men det stämmer inte alltid. Det här får en att tänka på ett nytt sätt, säger Pantzar.

Enskilda personers stresskurvor har undersökts även tidigare, men forskarna ville summera ihop deltagarnas stresskurvor. På det sättet kunde man få fram uppgifter om när finländare börjar känna sig stressade och när man återhämtar sig.

Informationen som forskarna och deltagarna fick var delvis förbryllande och de överraskades av att en situation som inte upplevs som stressande visade sig vara mycket stressande. Samtidigt visade det sig att flera situationer som upplevts som stressande till och med hjälpte hjärtat att återhämta sig.

Alkohol på kvällen visade sig inte hjälpa till att återhämta sig från stress, vilket går emot den allmänna uppfattningen. Däremot kunde reparation av en cykel hjälpa till med återhämtningen.

Viktigt att återhämta sig från stressen

Alla har olika, individuella sätt att återhämta sig från stress, men de situationer som orsakar stress är ganska likadana och delas av många.

– Osäkerhet ökar stressnivån. Om man bråkar med sin förman eller sin partner är skillnaden att bråket med partnern är en mer bekant situation, säger Pantzar.

I Pantzars forskningsgrupp letade man efter stress genom att följa med hjärtljud med hjälp av en monitor. Stress i sig är inte farligt för människan, men hälsan blir lidande om man inte kan återhämta sig tillräckligt.

Forskningen innehöll också en del osäkerhetsfaktorer eftersom stressmätaren inte kunde skilja på motion från andra aktiviteter. Stressnivån stiger till exempel då man motionerar på gym.

Männen mest stressade klockan 14 på lördagar

Forskarna kom också fram till att männens högsta stressnivå under veckan är klockan 14 på lördagar och varar i en timme.

– Vad som händer med männen klockan åtta på kvällen under veckan och på lördagseftermiddagen är en konstig sak. Stressnivån på vardagskvällarna kan ha att göra med motion. Lördagseftermiddagens höga stressnivåer kom däremot som en överraskning, och det finns ingen bra förklaring. Men en del av nivåerna kan kanske förklaras med motion.

Det finns också en skillnad mellan vardagar och veckoslut. På vardagar är stressnivåerna högst direkt efter klockan åtta på morgonen och innan klockan 20 på kvällen. På veckosluten är morgnarna och kvällarna mindre stressande, men stressnivåerna på lördags- och söndagseftermiddagarna är lika höga som på vardagarna.

– Jag hoppades på att tv-tittande skulle vara en återhämtande aktivitet, men vi hittade ingenting som skulle tyda på det, säger Pantzar.

Ursprunglig artikel: Markus Ziemann/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes