Hoppa till huvudinnehåll

Lita inte på gamla svampböcker - kan innehålla föråldrad information

Svampar.
Svampar. Bild: YLE/Arja Lento svampförgiftning

Det lönar sig inte att ta sig ut i skogen med en svampbok som gått i arv från mormor. I en gammal bok kan en giftig svamp nämligen presenteras som en matsvamp. Det är klokast att välja en färsk svampbok av en inhemsk författare.

Under årens lopp har informationen om svampar och deras giftighet förändrats mycket.

Det här poängterar också handelssvampskonsulent Nancy Lökfors.

Har man inte råd att skaffa en ny svampbok, så kan man gå till biblioteket och jämföra de nyare böckerna med dem man har själv, säger Lökfors.

- Det görs hela tiden nya undersökningar - svampar som förr ansågs vara goda kanske inte rekommenderas nu eller så kan de till och med ha visat sig vara giftiga.

Pluggskivlingen lömsk

Till exempel pluggskivlingen ansågs ännu på 70-talet vara en matsvamp. Nuförtiden vet man att giftet i pluggskivlingen lagras i kroppen så småningom och då man ätit av svampen kan den orsaka en livsfarlig allergisk reaktion.

Också Nancy Lökfors har ett varnande exempel om pluggskivlingen.

- Mina polska vänner var väldigt stolta över sin svampbok. Då jag tog tog mig en titt på boken märkte jag att det stod att pluggskivlingen är ätlig, fast den är dödligt giftig. Då köpte jag en ny bok åt dem, säger Lökfors.

Pluggskivling (giftig svamp).
Pluggskivlingen är dödligt giftig. Pluggskivling (giftig svamp). Bild: Yle / Kati Jurkko Pluggskivling,svampar,giftiga svampar,Svampförgiftning

Pluggskivlingen är enligt Lökfors ett lömskt fall. Den har tidigare varit ätlig också enligt finska böcker.

- Men den ser ju inte ens aptitlig ut, säger Lökfors.

Av de vanligare svamparna nämner Lökfors svartriskan. Den har ätits i alla tider, eftersom finländare har älskat riskor som det kommer mjölksaft ur.

- I försök med råttor har den ändå visat sig vara cancerogen och rekommenderas därför inte.

"Ta det egna smaksinnet till hjälp"

Nancy Lökfors påpekar också att man inte alltid ska tro på stjärnor och rekommendationer i svampböckerna, utan ta det egna smaksinnet till hjälp.

En svamp som har fått tre stjärnor i en bok kanske man själv inte alls gillar, medan en svamp som bara har en stjärna kan smaka hur gott som helst i ens egen mun.

svampjakt
Handelssvampskonsulenten Nancy Lökfors i svampskogen. svampjakt Bild: Yle/Mikael Kokkola nancy lökfors

- Man ska smaka sig fram. Tycker man inte om en svamp så ska man inte äta den, oberoende av hur många stjärnor den har i en bok.

Tecknade svampbilder bäst

Utbudet av svampböcker i Finland får godkänt av Nancy Lökfors.

- De böcker jag har stött på och som jag har själv har jag varit helt nöjd med. Svenska svampböcker går också bra att använda här.

Lökfors anser att svampböcker med tecknade bilder är att föredra framom böcker med fotografier.

- Till exempel sillkremlor kan ha fem olika färgvarianter. Har man en tecknad bok får man fram de här nyanserna på ett helt annat sätt än med fotografier.

Svamphösten ser lovande ut

Enligt handelssvampskonsulenten Nancy Lökfors ser svamphösten ut att bli lovande.

- Svamphösten ser bra ut hittills, i stort sätt allt som borde finnas finns nu i skogen.

Kantareller
Det finns rikligt med kantareller i år. Kantareller Bild: Yle/Monica Forssell kantarell

Nancy Lökfors säger att det börjar finnas soppar och riskor. Kantareller finns det otroligt mycket av igen i år, precis som ifjol.

- Ifjol avtog det när augusti blev torr, men i år verkar augusti bli ganska regnig - lagom med regnskurar och vackert väder, det är sådant som gör att svampen trivs.

Fakta om svampböcker

  • Kunskapen om svampar utvecklas ständigt, därför lönar det sig inte att använda en gammal svampbok.
  • Svampexperter rekommenderar att använda inhemska eller nordiska svampböcker från 2000-talet med bra fotografier eller illustrationer.
  • I Finland publiceras några nya svampböcker per år.
  • Nuförtiden finns också mobilapplikationer för svampplockare.

Läs också