Hoppa till huvudinnehåll

Nordenswan: Dags för titanernas kamp

Mahe Drysdale
Mahé Drysdale Mahe Drysdale Bild: EPA/YOAN VALAT Scene rodd,mahe drysdale,Mahé Drysdale

Visst är det något majestätiskt över roddarna i singelsculler. Herreliten bemannas av bjässsär på kring 200 cm och damernas huvuden svajar på dryga 180 cm. Bland alla de fina roddgrenarna lockar just singelscullern de bokstavligen största fysiska talangerna. De som ärvt sina gener från grekiska mytologins titaner.

Totalt 32 herrar och lika många damer kvalificerade sig för OS-regattan i singelsculler via ett rigoröst kvalsystem. Det är inte lätt att vika åt sig en plats till den enda individuella roddklassen i OS. Och då OS en gång kör igång, så är det först den fjärde starten inom en vecka som gäller medaljer.

De sex roddarna som på lördag startar i OS-finalen har kommit en lång väg. Många har tröttnat på vägen, som till exempel den regerande OS-mästaren, tjeckiskan Mirka Topinkova-Knapkova och Storbritanniens hopp, Alan Campbell, som kom till Rio för att minst försvara sin bronspeng från OS i London. Även för Therese Johaugs pojkvän, Nils-Jakob Hoff, tog OS-äventyret slut i semifinalskedet.

På damsidan kommer det i lördagens final att koras en ny mästare. Regerande världsmästaren, 188 cm långa Kimberley Brennan verkar så här långt starkast. Hon direkt hungrar efter det OS-guldet som Topinkova-Knapkova tog hand om när det senast begav sig.

De främsta utmanarna är antagligen kinesen Duan Jingli som övertygande vann sin semifinal och Emma Twigg från Nya Zeeland, som i den andra semifinalen gled i mål strax bakom Brennan. Eller är det skrälldags för någon från trion: Jeaninen Gmelin, Genevra Stone, Magdalena Lobning?

Herrfinalen ser ut att bli en till i raden av dueller mellan de två dominanterna: regerande OS-mästaren Mahé Drysdale från Nya Zeeland och regerande världsmästaren Ondrej Synek. I London var Drysdale starkare, i de två senaste VM-tävlingarna har tjecken knäckt Drysdale under finalens sista hundring. Båda herrarna vann sin respektive semifinal.

Å andra sidan så höjde självaste Pertti Karppinen, klassens trefaldiga OS-mästare, ett varnande finger för Belgiens Hannes Obrero och den färska europamästaren, kroaten Damor Martin. En svart häst är dessutom vitryssen Stanislau Scharbacheni, som med en enorm spurt steg till tvåa, bara metern efter Drysdale i sin semifinal.

Dags att låta titanerna föra sin egen talan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport