Hoppa till huvudinnehåll

Tolkis bollklubb - en 60-årig förening i gott skick

Johnny Holmström
Johnny Holmström säger att Tolkis Bollklubb lever och mår bra. Johnny Holmström Bild: Yle/Sofia Strömgård tolkis bollklubb

Sedan 1956 har Tolkis bollklubb existerat och i år firar föreningen 60 verksamma år. Det firas lördagen den 13 augusti med en hockeyturnering och fest på Dansholmen i Borgå.

- Vi ska spela en ishockeyturnering med tolv lag, varav elva har representerat Tolkis bollklubb någon gång under karriären, berättar Johnny Holmström som fungerar som kassör i Tolkis bollklubb.

Under sextio år har många Borgåbor hunnit spela hockey i Tolkis. Det är frågan om närmare 600 spelare.

Intresset för lördagens hockeyturnering har varit stort.

- Vi siktar på över 100 spelare och det kommer vi att uppnå. Vi ser säkert 130 spelare på isen.

tolkis bollklubbs fotbollsjuniorer får instruktioner
Tolkis bollklubb har många juniorlag. tolkis bollklubbs fotbollsjuniorer får instruktioner Bild: Tolkis bollklubb juniorsport

När lite äldre spelare samlas så hör det till att man ska sitta ner och diskutera sina framgångar genom åren. Det kommer att ske på Dansholmen, först internt och sedan för allmänheten.

- Klockan åtta öppnas dörrarna för alla som är intresserade av 60-talsmusik eller varför inte Tolkis bollklubbs spelare.

Tre band står på scenen under kvällen: The Scaffolds, Get Back och The Oldies.

250 medlemmar

I dag mår föreningen Tolkis bollklubb mycket bra. När ishockeyn försvann från Tolkis till föreningen Hunters upplevde föreningen en svacka och medlemsantalet sjönk från 200 till 70.

Då förutspådde många att slutet var nära för bollklubben.

- Men föreningen har sakta men säkert arbetat sig uppåt och nu finns flera grenar än någonsin på programmet och en hel del juniorlag. Ishockeyn är också tillbaka, säger Holmström.

För tillfället har föreningen 250 medlemmar. Det finns potential att bli ännu större om det finns intresserade ledare. Intresserade barn finns det alltid.

- Ledarbrist är säkert i alla föreningar ett problem men vi försöker hitta nya hela tiden.

Tidigare hade Tolkis en stor bandy- och fotbollssandplan vid sågen men planen togs ur bruk. Det tog en tid innan man fick en ny idrottsplan och under några år fanns det ingen fotbollsplan i Tolkis.

- Nu finns det en sandplan där, men det är inte många som vill spela fotboll på en sandplan. I torsdags hade vi en juniormatch i stan som spelades på en gräsplan.

Mera konstgräsplaner runtomkring i staden är någonting som Holmström efterlyser. Han nämnder att Island har satsat på konstgräsplaner och att det burit frukt, vilket inte minst synts i sommarens EM.

Idrott över språkgränserna

Det två stora föreningarna i Tolkis, brandkåren och Tolkis bollklubb, har haft en enorm betydelse i området.

- Att komma i kontakt med nya människor har varit möjligt på ett helt annat sätt tack vare föreningarna.

Verksamheten i bollklubben främjar också kontakter över språkgränserna och barn från både Tolkis skola och Tolkkisten koulu idrottar tillsammans.

- Under jubileumsåret ordnar vi en fotbollsdag för bägge skolorna samtidigt och då ska språket inte inverka utan vi kommunicerar via bollen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland