Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: N som i Nylon Beat

Erin och Jonna var och är Nylon Beat.
Erin och Jonna var och är Nylon Beat. Erin och Jonna var och är Nylon Beat. Bild: OHO / Mari Lahti.. All Over Press Jonna Kosonen,Erin Koivisto,Nylon Beat,Eurodance

ABC i Eurodance-listans enda inhemska bidrag köper sin plats främst tack vare kraftig Rantarock-närvaro och det faktum att de var ett av den tidens mest säljande blåvita dansakter.

Vem?

Jonna och Erin.

Den ljusa och den mörka, eller var det andra vägen? ABC-listans enda inhemska bidrag köper sin plats främst tack vare kraftig Ranta Rock-närvaro och det faktum att de var ett av den tidens största inhemska dansakter.

Jonna Geagea (f. Kosonen) och Erin Anttila (f. Koivisto) var ett fenomen. Ett fenomen som sålde plattor.

Vad?

Åtta inhemska guldskivor och sju platinaskivor besvisar att damernas musik hade åtgång.

Erin och Jonna gav ut en bok 2002, "Valehtelijan päiväkirja".
Nylon Beat gav ut en bok 2002. Erin och Jonna gav ut en bok 2002, "Valehtelijan päiväkirja". Bild: OHO/Mari Lahti.. All Over Press Erin Koivisto,Jonna Kosonen,Eurodance,Nylon Beat

Alla har hört NÅGOT av Nylon Beat på 90-talet, utan att för den delen nödvändigtvis ha gillat det. Ambitioner utomlands fanns, "Rakastuin mä looseriin" gjordes om som "Like a fool", men bandets internationella karriär fick aldrig vind i seglen.

Det som är remarkabelt är att bandet tog avstamp i en talangtävling på MTV3 år 1995. Året efter kom första plattan och ytterligare sju skivor och 30 singlar senare satte man punkt.

Varför?

Låtar som “Rakastuin mä looseriin”, “Teflon Love”, “Viimeinen” och “Seksi vie ja taksi tuo” hör 1990-talet till. Även om Jonna och Erin inte är en tvättäkta Eurodance-akt får de ändå på listan fylla ett inhemskt tomrum med den enkla motiveringen att det sålde som smör.

Deras enda listetta är och förblir “Viimeinen”.

Enligt Jukka:

Egentligen den enda gruppen som jag ännu heller inte riktigt förstår varför den är med i vår fina samling eurodance minnen.

Jovisst Nylon Beat hade sin absoluta formtopp i mitten/slutet av 90-talet men tror att detta handlar mera om någon typ av nostalgi och obesvarad kärlek till Jonna och Erin.

Enligt Antti:

Nylon Beat fanns alltid där, känns det som. Låtar kom ut på löpande band, skivor avlöste varandra och succéduon Jonna och Erin hölls länge på ytan.

Idag är de etablerade soloartister bägge två, men vare sig Erin för sig eller Jonna skilt för sig har lyckats göra det som Nylon Beat gjorde.

Månne de inte går och ruvar på tankar om en rejäl comeback?

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.