Hoppa till huvudinnehåll

Många jämna dueller i FSOM

Segrarna vid FSOM 2016: OK Trian, OK Trian och OK Trian.
Segrarna vid FSOM 2016: OK Trian, OK Trian och OK Trian på prisstolarna gjorda av älghorn. Segrarna vid FSOM 2016: OK Trian, OK Trian och OK Trian. Bild: Pia Liljeroth fsom2016,orientering,Finlands Svenska Orienteringsförbund

OK Trian från östra Nyland vann överlägset herrklassen vid de finlandssvenska mästerskapen i stafettorientering, medan IF Femman från Korsholm vann damernas huvudklass D21 efter en jämn kamp.

I herrarnas huvudklass vann OK Trians tredje lag med Otto Sund, Mikael Fabritius och Topi Penttinen före OK Trians första lag och OK Trians andra lag. Trian tog den andra inteckningen i rad i vandringspriset.

I damernas huvudklass var IF Femmans Alexandra Enlund, Pernilla Tunis och Victoria Höstman knappt två minuter före OK77:s första lag i mål.

FSOM avgjordes på fredagen med medeldistans i Kimito, och med långdistans på lördag och stafetter på söndag i Pargas. Sammanlagt gjordes mer än tusen starter. Dessutom ordnades i Nagu ett omtyckt storläger för alla unga finlandssvenska orienterare veckan före mästerskapen.

Grankullaföreningen OK77 blev mästerskapens bästa förening med 16 guldmedaljer mot OK Trians 14 mästerskap. Pargas IF tog sex mästerskap, IF Femman fem och OK Raseborg fyra. Två mästerskap togs av OK Botnia, Kimito SF och Närpes OK, medan IF Minken, IK Falken och Malax IF fick en mästare var.

I juniorklasserna hade OK Trian den största bredden i stafetterna och vann Olle Anderssons vandringspris FSO juniorälgen knappt före OK77, medan Pargas IF:s flickor vann Skogshuldrornas vandringspris på medeldistans.

Amy Nymalm från Pargas IF och Jan Donner från OK77 blev tredubbla mästare, då de vann sina klasser alla tre dagar.

Pristagarna i D18 på medeldistansorientering vid FSOM 2016: 1.Amy Nymalm, 2. Janina Donner, 3.Jenny Virtala, 4.Antonia Holmgren, 5.Helmi Koli, 6.Linnea Myrskog.
Pristagarna i D18 på medeldistansorientering vid FSOM 2016: 1.Amy Nymalm, 2.Janina Donner, 3.Jenny Virtala, 4.Antonia Holmgren, 5.Helmi Koli, 6.Linnea Myrskog. Pristagarna i D18 på medeldistansorientering vid FSOM 2016: 1.Amy Nymalm, 2. Janina Donner, 3.Jenny Virtala, 4.Antonia Holmgren, 5.Helmi Koli, 6.Linnea Myrskog. Bild: Yle/Linus Hoffman linnea myrskog

Ove Simosas från OK Trian fick ett hederspris för att han på långdistansen avbröt sin tävling och hjälpte en skadad medtävlare ut ur skogen.

Nästa år ordnas FSOM i Pedersöre med IK Falken som arrangör.

Här finns alla resultat på Pargas IF:s webbplats.