Hoppa till huvudinnehåll

Aslak Paltto: Renskötare och samisk journalist

Aslak Paltto
Renskötaren och journalisten Aslak Paltto från Enare sommarpratar i Radio Vega 15.8 2016. Aslak Paltto Bild: privat/ Aslak Paltto vegas sommarpratare 2016 aslak paltto

Aslak Paltto är född i Lemmenjoki nationalpark i Lappland. Men långt före begreppet nationalpark ens var myntat har hans förfäder vandrat här.

Aslak Paltto är både renskötare och journalist. Till vardags jobbar han i Enare på den samiska kanalen Yle Sápmi. Vid sidan av det sköter han renar och jobbar med turism. Sommaren är högsäsong för turismen. Det är många som vill uppleva Lemmenjokis vackra natur och höra dess historia.

Journalistik med inriktning på ursprungsfolk

Aslak har studerat journalistik med en ovanlig inriktning. I år har han fått sin magistersutbildning från Samiska Högskolan i Kautokeino, Norge. Det är världens första magistersutbildning som inriktar sig på journalistik ur urbefolkningsperspektiv.

Ett ursprungfolk är ättlingar till de första mänskliga invånarna inom ett område och har en historisk kontinuitet med samhällen i ett område som senare invaderades eller koloniserades av andra. De lever i området, har eget språk och strävar efter att bevara, utveckla och överföra sin etniska identitet till framtida generationer. Samerna är Europas enda ursprungsfolk. Andra ursprungsfolk är till exempel grönländska inuiter och nord- och sydamerikanska indianer.

Samiska - en hotad språkgrupp

Aslak Paltto har dessutom gått utbildningen på samiska. Det i sig är stort eftersom generation före honom inte fick tala samiska överhuvudtaget i skolan. Inte ens på rasterna. I regel måste de samiska skoleleverna bo på internat på grund av de långa avstånden. Den äldre samiska generationen kommer ännu ihåg hur de som sjuåringar var tvungna att flytta in på internat där disciplinen var sträng och att prata samiska var förbjudet. De återvände till sina hem bara några gånger i året under längre lov.

Det talas nio språk i Sápmi, det samiska området i Norden, men under 1900-talet höll de på att dö ut under språkrensningen. I dag är situationen mycket bättre. Trenden vände på 1980-talet efter att sameting grundades i Norge, Sverige och Finland. Idag finns det utbildning på samiska på nästan alla nivåer och det är populärt bland unga vuxna att gå på språkkurs för att förbättra sina samiska språkkunskaper.

Riddu Riđđu festivalen

I sitt sommarprat spelar Aslak Paltto bland annat modern samisk musik. Många av artisterna har han upplevt på Riddu Riđđu festivalen som årligen ordnas i Kåfjord nära Alta i Nord-Norge.

Riddu Riđđu är trots namnet "den lilla stormen på kusten" en betydande internationell kulturfestival av och med ursprungsfolk. Festivalen är en viktig träffpunkt för unga samer och Aslak har många gånger kört 700 km fram och tillbaka för att uppleva den.

Ijahis Idja - den nattlösa natten

Sedan 2004 ordnas det också en samisk musikfestival i Enare Ijahis Idja som Aslak Paltto själv har varit med om att ordna. Fritt översätt betyder Ijahis idja "nattlös natt". Festivalen ordnades ursprungligen tidigare på sommaren då solen inte alls sjönk under horisonten under en dryg månad. Årets festival sker i Enare den 19-21 augusti och kan ses som webstream via http://sogku.fi/live.

Lista på alla Radio Vegas sommarpratare.

Här är en musikfri podcast som man kan höra även utomlands.

Här är musiken som spelades i sommarpratet.

Vegas sommarpratare 2016

Läs också

Nyligen publicerat - Vega