Hoppa till huvudinnehåll

Bekanta dig med Lovisa i en badhytt

badhytter vid plagen i Lovisa
Ljud- och bildverket "Sidu" presenteras i en badhytt. badhytter vid plagen i Lovisa Bild: YLE/Stefan Härus badhytter

Lovisa stad visar under Lovisaveckan upp sig praktiskt taget överallt inom stadens gränser och på de mest skiftande slag, till och med i en badhytt vid Saltbodtorget!

Lovisa - liten stad, stora upplevelser! Så lyder Lovisa stads slogan. Under Lovisaveckan 2016 kan upplevelserna dessutom bli många.

Lovisaveckan infaller mellan den 20 och 28 augusti och det händer och sker i praktiskt tagit varje hörn av staden.

Österstjernan vid Lovisa hamn
Åk ut med Österstjernan till Svartholm. Österstjernan vid Lovisa hamn Bild: YLE/Mathias Gustafsson österstjernan

Båtturer, hösttorg och muséer

Under de två första dagarna går det båtturer till sjöfästningen Svartholm och i Strömfors är smedjemuseerna öppna.

Det blir också hösttorg i Pernå invid närbiblioteket med uppträdanden av Lovisakören och Loksa tantsijad från Lovisas vänort i Estland, Loksa.

Onsdagen den 24 augusti har intresserade en chans att bekanta sig med Strömfors under en guidad bussutfärd. Bland annat besöks Strömfors bruk och den gamla gränsen mellan Sverige och Ryssland i Abborfors.

Huset på Trädgårdsgatan 31 i Lovisa
Evenemanget Lovisa historiska hus går av stapeln för tolfte gången. Huset på Trädgårdsgatan 31 i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

Forneldarnas natt, allsång och historiska hus

På torsdag, under Lovisadagen, är det marknad på torget och Lovisadagskaffe i Strandparken samt allsång med Benny Törnroos vid Skeppsbron.

Lördagen den 27 augusti har man en chans att ta sig ut till sjöfästningen Svartholm med segelskeppet Österstjernan. På kvällen samma dag firas forneldarnas natt med dans på Skeppsbron.

Under lördag och söndag går evenemanget Lovisa historiska hus av stapeln, då över hundra år gamla hus slår upp sina dörrar och trädgårdar för besökare i Lovisa centrum samt i Strömfors och Pernå.

kapellet i lovisa
Olika historiska sevärdheter - här Kapellet - får man se under en bussutfärd i Lovisa. kapellet i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus kapellet i lovisa

Seminarier, rundturer och badhytter

I samband med evenemanget kan man också delta i ett seminarium om traditions- och renoveringsbyggande samt i en renoveringsklinik på restaurang Kapellet.

Det blir en guidad rundtur med buss också i Lovisa, där stadens historia presenteras. Också Lovisa stadsmuseum är öppet under helgen.

Ett av de mera intressanta presentationerna av Lovisa stad sker i en badhytt vid Saltbodtorget. I badhytten kan alla sätta sig ner för att följa livets gång i Lovisa genom ljud- och bildverket Sidu.

Lovisa stad beskriver Sidu goes uimakoppi-Badhytten som en andningspaus.

För utförligare detaljer och klockslag, se Lovisa stads webbplats och sidan lovinfo.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland