Hoppa till huvudinnehåll

Finansminister Orpo redo att sänka dagisavgifterna

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Jyväskylä den 15 augusti 2016.
Finansminister Petteri Orpo i Jyväskylä den 15 augusti 2016 Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Jyväskylä den 15 augusti 2016. Bild: Olli Lindqvist / Yle Petteri Orpo,Samlingspartiet,Partiordförande

De nya politiska initiativen och de klatschiga slängarna till oppositionen lyste helt med sin frånvaro då Samlingspartiets ministergrupp möttes i Jyväskylä på måndagen. Färska partiordföranden Petteri Orpos framtoning var påfallande försonlig, rapporterar Yle nyheters Magnus Hertzberg.

Det var mera finansminister Orpos penseldrag som syntes i linjetalet i Jyväskylä - den borgerliga ideologin var mer eller mindre bortblåst. Ministergruppen möts i dagarna två för att slå fast strategin inför regeringens budgetförhandlingar i månadsskiftet.

Samtidigt träffar ministrarna folk på torgevenemang i Jyväskylä och Tammerfors och besöker företag och kommuner i regionen.

Flitfällorna av ondo

Det ekonomiska läget i Finland, i kombination med den instabila omvärlden, präglar stämningen vid ministergruppens möte. Partiordförande Petteri Orpo fokuserade i sitt tal helt på sysselsättningen, med två centrala budskap.

Dels att flitfällorna är av ondo, dels att arbetslöshetsersättningarna borde kunna användas mera aktivt så att det skapas nya jobb.

- Det centrala i Samlingspartiets politik är att vi gör allt för att så många som möjligt ska fås på jobb. Alla finländare ska hållas med och då vi gör reformer gör vi dem med tanke på de allra svagaste, sammanfattade Petteri Orpo sina mest centrala teser för Samlingspartiets politik.

Behandlas under budgetförhandlingarna

När det gäller de så kallade flitfällorna vill Petteri Orpo gärna se över dagisavgifterna. De högsta dagisavgifterna betalas redan vid relativt låga inkomster och det här kan utgöra en flitfälla, enligt Orpo.

Näringslivet EK föreslog på måndagen att dagisavgifterna borde sänkas. EK vill att sänkningen ska finansieras med en sänkning av bostadsbidragen, men Orpo entusiasmeras inte av EK:s tankegångar.

- Vår långsiktiga plan är att sänka dagisavgifterna, men jag tycker inte att dagisavgifterna och bostadsbidraget ska kopplas ihop. Frågan om de sänkta dagisavgifterna kommer att behandlas under budgetförhandlingarna. Det är frågan om en helhet och vi ska se vart vi kan nå med de andra regeringspartierna.

Slitsam ordförandekamp

Det är bara ett par månader sedan Alexander Stubb fick lämna över ordförandeposten till Petteri Orpo. Kampen herrarna emellan var osedvanligt slitande.

Riksdagsgruppen stod nästan enhälligt bakom Orpo, medan partifältet splittrades itu. Petteri Orpo fick till slut 55 procent av rösterna i valet i juni.

Några efterspel från ordförandevalet syntes ändå inte under ministergruppens möte i Jyväskylä. Snarare tvärtom, entusiasmen över Orpo verkade vara stor - trots att hans tal inte innehöll någonting som kunde betecknas som samlingspartistisk ideologi.

Orpos föregångare Alexander Stubb kritiserades för just det: att inte tillräckligt kraftigt föra fram Samlingspartiets värderingar. Men det var då det!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes