Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: "Rinki måste öka antalet insamlingsplatser i Åbo"

rinki insamlingskärl
En av Rinkis insamlingsplatser (ekopunkter) för hushållen i Åbo. rinki insamlingskärl Bild: Yle / Peter Karlberg rinki insamlingskärl

Genom Fråga fritt-tjänsten på Yle Åbolands webbplats kan du ställa en fråga - och vi letar reda på svaret. Den här gången gäller frågorna Finlands Förpackningsåtervinning Rinkis insamlingsplatser i Åbo och i skärgården.

Sedan början av 2016 överfördes insamlingsansvaret av hushållens förpackningsavfall till förpackningsproducenterna. Rinki sköter insamlingen.

Åbobon Lars Nyberg, som bor i ett egnahemshus och är medlem i en egnahemshusförening, vill att Rinkis insamlingsplatser (ekopunkter) ska bli betydligt fler.

- Åbo har tidigare haft ganska många insamlingsplatser, men nu har de platserna minskats ganska radikalt i samband med det här nya Rinki-systemet. Våra medlemmar konstaterar att det här är ett problem, då man nu har längre väg när man ska föra soporna. Inte minst äldre personer har numera svårt att föra sina sopor till insamlingsplatserna. Mycket svårare än förr. Samma gäller ute i Rimito, där vi är på somrarna. Också där har avstånden ökat betydligt.

"Landets fina sorteringstradition naggas i kanten"

Lars Nyberg har flera argument för varför antalet insamlingsplatser enligt honom måste bli fler.

- Risken för att folk slänger bort saker till de allmänna soporna fast de inte borde gå dit är nu överhängande. Det finns också en risk att den fina sorteringstradition som man trots allt har byggt upp här i landet nu lite naggas i kanten. Det här är inte speciellt bra löst, för många lokala insamlingsplatser har försvunnit.

Lars Nyberg
Åbobon Lars Nyberg bor i ett egnahemshus och är medlem i en egnahemshusförening. Han vill se betydligt fler insamlingsplatser för hushållens förpackningsavfall. Lars Nyberg Bild: Yle / Peter Karlberg lars nyberg

Rinki har insett problemet

På Rinkis webbsidor finns ingen information om fler insamlingsplatser i Åbo, men när Yle Åboland kontaktar Rinkis kommunikationsprojektchef Ritva Castrén visar det sig att Rinki har insett problemet och redan har planer på att öka antalet ekopunkter i Åbo.

- Åboområdet kommer att få 13 nya ekopunkter senare under det här året. Sedan får utvärdera och se om vi i framtiden måste ha ännu fler, men just nu kan jag inte lova något sådant.

Överfulla kartonguppsamlingar i Nagu

Ett annat tips som har kommit in via Fråga fritt handlar även det om Rinkis insamlingspunkter, i det här fallet i Nagu, där man har kontaktat Yle Åboland gällande problem med kartonguppsamlingarna som på många håll är otömda.

- Det kan naturligtvis hända att de är överfulla. Därför har varje insamlingsplats en skylt med kontaktuppgifter till oss. Så upptäcker man att en insamlingsplats är överfull är det bara att kontakta oss via telefon eller via e-post, säger Ritva Castrén.

Men personen som har tipsat oss om kartonguppsamlingarna hävdar att hen även har skickat e-post till Rinki utan att någonting har hänt?

- Vi tar emot allt och är medvetna om all e-post. E-posten går vidare till firman som tömmer insamlingsplatserna. Men man kan också alltid ringa oss.

"Vi bättrar oss varje dag"

Ritva Castrén är medveten om att Rinki har haft en del inkörningsproblem. Hon vill dock poängtera att saker och ting går framåt hela tiden.

- Vi lär oss varje dag. Det har kanske inte varit så bra i början av det här året, men vi bättrar oss varje dag.

rinki insamlingskärl
rinki insamlingskärl Bild: Yle / Peter Karlberg rinki insamlingskärl

Fotnot: Sedan början av 2016 överfördes insamlingsansvaret av hushållens förpackningsavfall till förpackningsproducenterna. Finlands Förpackningsåtervinning Rinki sköter insamlingen. Sydvästra Finlands avfallsservice har fortsatt med insamlingsställen för metall och glas och kompletterar Rinkis insamlingsnätverk med egna punkter. Alla återvinningsställen med adresser hittas på kartsöktjänsten www.kierratys.info

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.