Hoppa till huvudinnehåll

"Höjda dagvårdsavgifter varken bra för familjerna eller samhället"

Anställd matar litet barn.
Anställd matar litet barn. Bild: Yle/Monica Forssell dagvård

Planerna på att höja dagvårdsavgifterna är i motvind. Enligt finansminister Petteri Orpo borde avgifterna snarare sänkas än höjas. Bra om regeringen ändrar kurs, anser barnskyddsföreningarna.

- Förslaget om en kraftig höjning tycker jag inte var bra. Vi måste se småbarnspedagogiken ur ett jämlikhetsperspektiv: det handlar om barnets rätt till kvalitativ dagvård, inte föräldrarnas rätt att arbeta. Samtidigt oroar jag mig för att avgifterna för med sig en ojämlikhet bland familjerna. Jag önskar att alla barn har möjlighet att ta del av småbarnspedagogiken, säger Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell.

För tillfället är det oklart om de föreslagna höjningarna av dagvårdsavgifterna alls ska genomföras, och när i så fall. Det här leder till ovisshet bland småbarnsföräldrarna, menar Sundell.

- Förstås är oron stor. Men föräldrar, speciellt mammor, ska inte behöva fundera om det lönar sig att arbeta, eller om det blir för dyrt att föra barnen på dagis om man går på jobb.

Pia Sundell
Bra om regeringen ändrar sig, menar Pia Sundell. Pia Sundell Bild: Jouko Keski-Säntti barnavårdsföreningen

Klirr i kommunkassan

Enligt regeringsprogrammet skulle kommunerna ges möjlighet att höja dagvårdsavgifterna med över 20 procent. För en familj med bruttoinkomster på 6 600 euro med ett barn i kommunal dagvård skulle kostnadsökningen bli 64 euro per månad. På tok för mycket, säger ledande experten Esa Iivonen vid Mannerheims barnskyddsförbund:

- Att höja så här mycket på en gång är inte bra för familjernas ekonomi. Jag hoppas att regeringen förstår att det varken är bra för barnen, familjerna eller samhället som helhet.

Enligt regeringens uträkningar skulle höjningen av dagvårdsavgifterna öka på kommunernas intäkter med drygt 50 miljoner euro per år. Esa Iivonen tror ändå inte att uträkningarna håller streck.

- Höjningarna kommer inte att spara så mycket pengar som regeringen hävdar. Jag har förstått att också regeringen gjort nya uträkningar som visar på det här, säger Iivonen.

Regeringen kommer att ta ställning till höjningen av dagvårdsavgifterna i samband med budgetförhandlingarna i slutet av månaden. I många kommuner har man redan fattat beslut om att inte utnyttja möjligheten att höja på dagvårdsavgifterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes