Hoppa till huvudinnehåll

För långa arbetsdagar ökar sjukskrivningarna

Sjuk människa inhalerar ånga.
Sjuk människa inhalerar ånga. Bild: Mallivapaa. ||| Free Model./All Over Press influensa,snuva,hosta,Halsont,feber,hälsovård

För långa arbetsdagar leder till fler sjukskrivningar, framkommer i en dansk studie. Sambandet är tydligt också enligt finsk forskning, säger Kirsi Ahola vid Arbetshälsoinstitutet.

I den danska forskningen har tre forskare studerat sambanden mellan arbete och sjukdomsfall inom exportsektorn. Forskarna har jämfört data rörande 150 000 danskar årligen i tolv års tid.

Enligt resultaten leder en tio procents ökning av exporten inom en viss verksamhet över en längre period till mera arbete och mera sjukdomsfall, bl.a. till en markant ökning av hjärtattacker men också flera fall av depression, särskilt bland kvinnor.

Liknande resultat i Finland

Forskningschef Kirsi Ahola vid Arbetshälsoinstitutet säger att en liknande forskning också gjorts i Finland, men inte i lika stor utsträckning.

– Delvis användes utländsk information, men det är tydligt att det också i Finland finns samband mellan långa arbetsdagar och sjukskrivningar, säger hon.

De vanligaste besvären som långa arbetsdagar leder till är hjärtsjukdomar, depression, sömnsvårigheter och alkoholmissbruk.

Också osynligt arbete inverkar

Ahola tror att också det osynliga arbetet orsakar besvär.

– Ett växande problem är att man hela tiden borde vara anträffbar. Dessutom har gränsen mellan arbete och fritid suddats ut när man så lätt kan ta jobbet hem i mobilen, säger hon.

Jussi Laitinen har jobbat fyra år som juniortränare i fotboll. I hans arbete är det svårt att skilja på fritid och arbetstid.

Jussi Laitinen jobbar som juniortränare.
I Jussi Laitinens jobb är gränsen mellan arbets- och fritid otydlig. Jussi Laitinen jobbar som juniortränare. Bild: PPJ ppj,fotboll,Juniorfotboll

– I mitt jobb är jag hela tiden tvungen att vara "standby", så jag kan tänka mig att det för vissa kan leda till att man är mera sjuk än vad man kanske skulle vara i ett jobb med tydligare arbetstider och rutiner.

– Personligen har jag inte ändå haft problem med det, säger Laitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes