Hoppa till huvudinnehåll

Över 40 bybor massakrerade i Kongo-Kinshasa

Regeringssoldater jagar nu medlemmar av rebellgruppen ADF som misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen norra Kivu
Regeringssoldater jagar nu medlemmar av rebellgruppen ADF som misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen norra Kivu Regeringssoldater jagar nu medlemmar av rebellgruppen ADF som misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen norra Kivu Bild: EPA/DAI KUROKAWA Kongo-Kinshasa

Islamistrebeller i östra Kongo misstänks ha massakrerat 42 bybor nära staden Beni i provinsen Norra Kivu.

Massakern utfördes av en islamistgrupp som kallar sig de Allierade demokratiska styrkorna (ADF), uppger armékällor i Demokratiska Republiken Kongo.

Rebellgruppen ADF som ursprungligen kommer från grannlandet Uganda, har varit aktivt i den oroliga provinsen i två årtionden.

Rebellerna undvek arméposteringar och angrep byborna i staden Benis utkanter, enligt armékällor.

Gruppen som anklagas för många människorättsbrott, tros ha dödat byborna som hämnd för att militären har utfört militäroperationer i området.

Arga protester

Hundratals arga stadsbor samlades i centrum av Beni för att protestera mot ADF:s brutala framfart.

- Poliserna har just fört bort kropparna men vi kommer att fortsätta vår protest. Det är inte normalt att de slaktar oss som får, sade taxichauffören Georges Kamata som deltog i protesten.

Demonstranterna är missnöjda med att armén inte tycks få läget under kontroll. Massakern inträffade endast tre dagar efter att president Joseph Kabila besökte området med löften om fred och säkerhet.

- Det är oroväckande eftersom republikens president kom hit och sedan kom massakern, säger den lokala aktivisten Gilbert Kambale.

- Det råder en uppenbar brist på säkerhet och myndigheterna kan inte hålla oss trygga, tillade Kambale.

600 döda på två år

Över 600 civila har dödats i liknade attacker i området under de två senaste åren.

I maj dödades minst 16 civila i en attack mot en by då angriparna tog sig förbi arméns ställningar och skar halsen av sina offer.

Norra Kivu-provinsen har länge plågats av våldsamheter mellan ett tiotal olika rebellgrupper och armén som samarbetar med FN:s fredsoperation MONUSCO i Kongo.

Rebellerna slinker ofta undan till den stora nationalparken Virunga.

Människorättsaktivister anklagar också armén för att ha utfört en del massakrer i området, något som armén bestämt tillbakavisar.