Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare kräver livstidsstraff och 1 900 års fängelse för Fethullah Gülen

Turkiet vill ha den religiösa ledaren Fethullah Gülen utlämnad från USA där han har levt i exil i delstaten Pennsylvania sedan år 1999
Turkiet vill ha den religiösa ledaren Fethullah Gülen utlämnad från USA där han har levt i exil i delstaten Pennsylvania sedan år 1999 Turkiet vill ha den religiösa ledaren Fethullah Gülen utlämnad från USA där han har levt i exil i delstaten Pennsylvania sedan år 1999 Bild: EPA/SELAHATTIN SEVI/ZAMAN DAILY NEWS Fethullah Gülen,Turkiet,militärkuppförsöket i Turkiet 2016

Åklagare i Turkiet yrkar på två livstidsstraff och 1 900 års fängelse för den religiösa ledaren Fethullah Gülen, som anklagas för att ha legat bakom den misslyckade militärkuppen förra månaden.

Åklagarna anklagar Gülen bland annat för att med våldsmedel har försökt förstöra det grundlagsenliga styret i Turkiet och för att ha bildat en väpnad terroristgrupp.

Åklagare i Istanbul begärde förra veckan att Gülen utlämnas från USA där han har levt i politisk landsflykt sedan år 1999.

USA har inte ännu gått med på Turkiets begäran medan EU har förhållit sig kritiskt till de pågående politiska utrensningarna i Turkiet.

Gülen har bestämt tillbakavisat anklagelserna om att han och hans anhängare skulle ha byggt upp en så kallad stat inom staten, som försökte ta över makten.

Grekland bör utlämna officerare

Turkiet kräver också att Grekland utlämnar åtta officerare som flydde till Grekland efter kuppförsöket den 15 juli.

Officerarna flydde med helikopter till Grekland där de har ansökt om politisk asyl.

Den förnekar att de skulle ha haft något att göra med kuppförsöket, men säger sig vara rädda för sin trygghet på grund av de pågående utrensningarna inom armén.

Tillslag mot över 40 företag med anknytningar till Gülen

Turkisk polis har under tisdagen gjort koordinerade tillslag mot 44 företag som sägs ha haft samröre med den religiösa ledaren Fetullah Gülen.

Polisen har också utfärdat häktningsorder mot 120 företagsledare som myndigheterna misstänker för att tillhöra Gülens religiösa nätverk.

Över 35 000 människor har gripits och 17 000 av dem har häktats, sedan kuppförsöket förra månaden.

Dessutom har över 80 000 officerare, domare, statsanställda och lärare avhållits från sina tjänster, misstänkta för samröre med kuppmakarna.

Den turkiska regeringen har satt som sin främsta målet att utrota så kallade gülenister från affärslivet, rättsväsendet, armén och administrationen.

- Vi kommer att skära av alla band och alla inkomstkällor för företag med Gülenanknytning. Vi kommer inte att visa något medlidande, konstaterade president Recep Tayyip Erdoğan nyligen.

Läs också