Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler unga behöver hjälp

Åsa Lund, Sari Kalliosaari och Måns Aldén jobbar med uppsökande ungdomsarbete
Åsa Lund, Sari Kalliosaari och Måns Aldén jobbar med uppsökande ungdomsarbete. Åsa Lund, Sari Kalliosaari och Måns Aldén jobbar med uppsökande ungdomsarbete Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,uppsökande ungdomsarbete

Det är en peak just nu hos det uppsökande ungdomsarbetet. Kompisarna har börjat skolan, och ungdomar utan studieplats eller arbete börjar känna sig ensamma.

Då tar både en och annan ung kontakt med Åsa Lund, Måns Aldén eller Sari Kalliosaari. Behovet att ha någon att prata med växer, säger Åsa Lund.

Det syns inte minst i statistiken. Under 2011 hade det uppsökande ungdomsarbetet kontakt med 121 ungdomar som de försökte hjälpa till studieplats, jobb eller någon meningsfull hobby.

Efter det första halvåret i år har man redan passerat den siffran. Vi kommer att ha träffat en bra bit över 200 ungdomar i år, säger Sari Kalliosaari.

individuell hjälp behövs

- Mötet med ungdomarna och att skapa en relation är det viktiga, säger i sin tur Måns Aldén. Vi försöker hjälpa efter var och en efter behov. Det är alltid individuellt.

Den sista juni i år hade man kontakt med 143 ungdomar, 53 flickor och 90 pojkar. Siffran har växt år från år.

- Ju tidigare man tar kontakt desto lättare är det att göra något, säger Lund.

Många har hittat nya spår i livet tack vare de uppsökande ungdomsarbetarna. Det vanligaste har varit att de kommit ut i samhället via Intro, yrkesvägledning och arbetsprövning.

Hur ungdomarna hittat till det uppsökande ungdomsarbetet varierar. Ofta tar skolan kontakt, men nästan lika många gånger har ungdomarna själva tagit den första kontakten.

Det uppsökande ungdomsarbetet på After Eight tar hand om ungdomar i Jakobstad, Larsmo, Kronoby, Pedersöre och Nykarleby. Den största gruppen är i åldern 16-20 år.

Läs också