Hoppa till huvudinnehåll

Bitterljuvt med barackskola för Näsebarnen

Elever på väg till Näse skola
Barn på väg till Näse skola. Elever på väg till Näse skola Bild: Yle/Stefan Paavola skolelever,barn i skolåldern,elever,baracker,näse skola i borgå

På tisdagen började skolorna i Borgå. För eleverna vid Näse skola är skolstarten särskilt spännande då höstterminen blir den första i baracker. Nu slipper eleverna dålig inomhusluft, men nackdelen är att det nya skolhuset dröjer tre år till.

Eleverna i Lovisa, Lappträsk och Sibbo återvände till skolan redan på måndagen, medan Borgåbarnen fick njuta av sommarlovet en dag längre.

För barnen vid Näse skola i Borgå blev skolstarten speciell, i och med att de inleder sitt läsår i nya baracker som transporterats till skolgården under sommaren.

Simon Lampenius är vice ordförande för Hem och skola i Näse och pappa till en tredjeklassare och ett förskolebarn. Han förde sina barn till skolan på tisdagsmorgonen.

– Nog är man ju glad att barackerna är här och att eleverna igen kan vara på ett och samma ställe, säger Lampenius.

Simon Lampenius framför Näse skolas baracker
Simon Lampenius framför Näse skolas baracker Bild: Yle/Stefan Paavola simon lampenius

Under våren drabbades Näse skola av akuta problem med inomhusluften. Eleverna delades in i tre grupper och fick tillbringa slutet av vårterminen i tillfälliga lokaler.

Lampenius konstaterar att skolan skötte flytten bra med tanke på hur allting skulle omorganiseras på kort varsel.

– Lite blev det tajtare med tider och så. Det fanns en buss som tog eleverna till Lyceiparkens skolas baracker härifrån skolgården, så då skulle man passa busstiden.

Lampenius har diskuterat skolstarten och barackerna med sina barn.

Det nya för i år är att förskolan nu också har flyttat till Näse då den tidigare fanns i Pepot, vilket betyder att Lampenius båda barn ska till samma ställe.

– De säger kanske som barn vanligen säger, att det kanske inte är jätteroligt att börja i skolan på nytt. Men jag tror nog att det är ganska kul att träffa kompisarna, och så finns det förstås en sådan där spänning i luften som alltid hör till när skolan börjar.

Barackerna ser ut som baracker

Lampenius konstaterar att det är skoj att barackerna är på plats. Han poängterar ändå att föräldrarna och barnen har fått vänta på dem ganska länge.

– När vårt barn skulle börja i skolan så var det prat om att vi kanske skulle ha ett nytt skolhus nu den här hösten, men nu blir det sådana här blåa byggnader i stället, säger han.

Elever går utanför Näse skolas baracker
Elever går utanför Näse skolas baracker Bild: Yle/Fredrika Sundén näse skola i borgå,Skolbarn,barn i skolåldern,elever

Då Yle Östnyland talar med Simon Lampenius på tisdagsmorgonen har han bara hunnit ta en kort titt på barackerna.

Han konstaterar kort och gott att de ser ut som baracker. Inuti är de ljusa.

– Jag var inne på förskolesidan och allting var inte riktigt klart i tamburerna ännu. Men i verksamhetsrummen såg det riktigt trevligt ut med leksaker och böcker och allt som hör till.

Skolan bra på att informera

I området kring Näse skola är det också en hel del byggarbeten på gång.

Lampenius säger att det är för tidigt att bedöma hur trafikarrangemangen kommer att löpa efter ett par minuter under den första skoldagen.

Han menar ändå att skolan vanligtvis har varit ganska bra på att informera föräldrarna om hur de ska köra, var de kan parkera och var barnen kan lämnas av.

– Här är kanske lite kaotiskt nu både inomhus och utomhus, men jag tror nog att de får det här under kontroll. Skolan berättar säkert hur vi ska göra.

Elever på väg till Näse skola
Helmi Vahtera, Ella Karlsson och Eino Karlsson går i Näse skola. Elever på väg till Näse skola Bild: Yle/Stefan Paavola helmi vahtera,Skolbarn

Enligt den ursprungliga planen skulle den så kallade Västra enhetsskolan som Näsebarnen ska flytta till vara klar till höstterminen 2016.

Som det ser ut nu blir skolan i stället klar 2019, vilket betyder att eleverna ska gå i skola i baracker i ungefär tre år.

Simon Lampenius säger att han under de tre senaste åren fått lära sig att vänta och se hur planerna framskrider. Nu hoppas han att treårsplanen håller.

– Förstås vill vi ju ha ett nytt och bra skolhus, och vi vill ha det så snabbt som möjligt för vi har väntat på det länge.

Det tråkiga enligt Lampenius är att det finns så många skolor med dålig inomhusluft i Borgå, och att det oftast är byråkratin som sätter käppar i hjulen för att få barnen till friska lokaler.

– Man förstår det till en viss nivå, men i något skede så vill man att saker ska börja hända, säger han.

Läs mera:

Näse skolas efterlängtade baracker är på plats

Ursprungligen skulle Näse skola i Borgå redan under vårterminen flytta till baracker i väntan på den nya enhetsskolan. Så gick det ändå inte. Nu är barackerna på plats, lagom till skolstarten.

Läs också