Hoppa till huvudinnehåll

Bolts 100-meterslopp kan ligga bakom evakuering av JFK

Starten i 100-metersloppets final vid OS i Rio.
Usain Bolt (i mitten) och de övriga finalisterna sprang 100-metersloppet omedvetna om vad det orsakade på flygplatsen JFK i New York. Starten i 100-metersloppets final vid OS i Rio. Bild: EPA/NIC BOTHMA Löpning 100 meter,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Final,Usain Bolt

Videomaterial från säkerhetskamerorna visar hur jublande Bolt-fans orsakade en kedjereaktion som misstolkades som panik och skottlossning. Två terminaler evakuerades på söndagen.

Polisen i New York misstänker att det var Usain Bolts 100-meterslopp som orsakade panik och evakuering av två terminaler på flygplatsen JFK.

Det var på söndag kväll lokal tid som terminalerna evakuerades och flygen stoppades på grund av vad som troddes vara skottlossning.

Nu visar videomaterial från säkerhetskamerorna att en grupp OS-fans jublade och skrek så högt att det troligtvis misstolkades som ett bråk och sedan skottlossning, vilket ledde till en kedjereaktion och slutligen evakuering.

Masspanik på bara några minuter

Sju minuter efter 100-metersfinalen fick nödcentralen ett samtal där en anonym kvinna meddelade om skottlossning vid terminalen.

Polisen som undersökte terminalerna har inte hittat bevis som skulle tyda på att skott faktiskt avlossades. Ändå fick polisen över 20 nödsamtal.

Polisen är också osäker på hur paniken spred sig från terminal 8 till terminal 1, där rykten om en skytt kombinerat med polissirener och synen av beväpnade polismän fick människor att tro att flygplatsen stod under attack.

31-åriga Albert Salas säger till nyhetsbyrån AP att då han hörde en serie hårda smällar i terminal 1 var han säker på att det var skottlossning.

- Människor började springa och skrika, och en del slängde sig på golvet, säger han.

Läs också