Hoppa till huvudinnehåll

Chefstränaren om de finska seglarna: "Tuula har sina bästa år framför sig"

Seglingstränaren Joakim Wilenius.
Seglingslandslagets chefstränare Joakim Wilenius tror på framtiden. Seglingstränaren Joakim Wilenius. Bild: Ari Lahti / All Over Press joakim wilenius

Finländarna hoppades på att irländaren Annalise Murphy inte skulle få till det i medaljseglingen och att Tuula Tenkanen skulle kunna ta medalj. Trots att medaljen uteblev är chefstränaren Joakim Wilenius ändå nöjd med finländarnas OS-prestationer.

Inför medaljseglingen i laser radial-klassen ställdes medaljhoppet till att irländaren Annalise Murphy, som var trea, inte skulle få till det och att Tenkanen som var femma skulle passera henne i sammandraget.

Murphy slutade ändå femma och tog silver. Tenkanen var däremot nia i seglingen och blev OS-femma. Trots att den finska medaljen uteblev ser chefstränaren Joakim Wilenius ljust på framtiden.

– Naturligtvis är jag besviken. Nu hade ju Tuula ingen dålig regatta och man hade förstås hoppats på medalj. Oddsen var ju inte så bra inför den här dagen. Det byggde närmast på att Irland skulle ha misslyckats, vilket nog har hänt ofta för henne om det inte blåser tillräckligt. Nu gjorde det ju inte och hon seglade bättre än på länge, konstaterade Wilenius till Yle Sporten i Rio de Janeiro.

I Rio de Janeiro hade Tenkanen fyra misslyckade seglingar där placeringarna var 16:e, 14.e, 13:e och 14:e. Hon blev slutligen OS-femma.

– Tuula brukar vara rätt så jämn. Nu kom det lite för många 14-15:e placeringar. Förhållandena här är ju svåra.

Nöjd med Petäjä-Sirén

Tuuli Petäjä-Sirén tog i London år 2012 OS-silver i RS:X-klassen och i december 2013 blev hon mamma till en dotter.

– I Tuulis fall så har hon ju inte varit i samma form under de fyra senaste åren. Tuuli gjorde ett klart bättre resultat än vad hon har gjort på mycket länge. Så hennes regatta var ju lyckad. Vi får se om det blir någon framtid och fortsättning där.

Wilenius är nöjd över både Tenkanens och Petäjä-Siréns prestationer i Brasilien. Mycket hade inte kunnat göras annorlunda på förhand.

– Båda tjejerna seglade bra. Såklart hade vi hoppats på medalj. Våra manliga seglare i finnjolle och 470 är lite större besvikelser, fortsatte landslagstränaren. Förberedelserna har gått bra. Jag kommer riktigt inte ens i efterklokhet på vad vi borde ha gjort annorlunda.

Tenkanen har förutsättningarna i Tokyo

År 2020 arrangeras sommar-OS i Japans huvudstad Tokyo. Där kan det bli nya finska seglingsmedaljer.

– Framtiden ser definitivt bra ut. Laget var inte lika bra som i London. Ändå tog vi nästan medalj.

Framför allt ställs finska medaljhoppet till Tenkanen som i Tokyo är 30 år gammal.

– Jag tror ju att vi har bra chans att ta medaljer i fortsättningen. Trots att Tuula är har varit med länge är hon fortfarande ung. Hon har sina bästa år framför sig, avslutade Wilenius som har burit tränaransvaret för det finska landslaget under det senaste året.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport