Hoppa till huvudinnehåll

De gröna attackerar regeringen med siffror

Ville Niinistö och Hanna Halmeenpää från De gröna
Ville Niinistö och Hanna Halmeenpää från De gröna Bild: Freddy Wahlström/Yle Gröna förbundet,Ville Niinistö,Hanna Halmeenpää

Det är en självsäker grön riksdagsgrupp som håller sommarmöte i Kalajoki. Opinionssiffrorna ger råg i ryggen, och kritiken mot Finansministeriets budgetförslag är hård.

De gröna tycker om att sätta riksdagens informationstjänst i arbete. Nu senast har man beställt en utredning om hur finansminister Petteri Orpos (Saml) budget drabbar medborgarna.

Man räknar med både nedskärningar i bidragen och med skattesänkningar.

Lågavlönade förlorar mest medan höginkomsttagare vinner

Inte oväntat drar partiet slutsatsen att de lågavlönade förlorar mest medan höginkomsttagarna vinner på budgeten.

- Regeringen ger kanske 30 miljoner extra i socialbidrag, men samtidigt skär man i dem med 300 miljoner, säger avgående riksdagsgruppordförande Outi Alanko-Kahiluoto

- Skattesänkningarna gynnar höginkomsttagarna, tillägger partiordförande Ville Niinistö.

Själva utredningen har inte ännu publicerats.

De gröna är allas parti?

De gröna har som känt haft stora gallupframgångar i år. Stödet ligger stadigt på över 13 procent och De gröna är nu det fjärde största partiet. I partimätningarna alltså.

Vanligen brukar partiet vara starkt i opinionsmätningar, men ändå göra sämre ifrån sig i valen. Nu verkar det ändå som om nya väljare kommit med, bedömer Alanko-Kahiluoto.

- Vi vill att man ska rösta grönt över hela landet, inte bara i storstäderna. Vi har nu blivit ett parti för alla åldrar och i alla landskap.

Missämja tonas ned

Men allt är inte harmoni i paradiset. I juni skrev f.d. pressekreteraren för Helsingfors gröna, Tuomas Saloniemi , ett avskedsblogginlägg till partiet . Hans text är en bitande uppgörelse med vad han ser som ren och skär populism.

De gröna vill inte reta upp potentiella väljare med obekväma idéer. Samtidigt skjuts regeringens förslag genomgående ned med populistisk kritik, tycker Saloniemi.

Ville Niinistö tonar ner Saloniemis blogg. Det är helt normalt att det krävs mera av oss när vi har ett sådant stöd, menar Niinostö

- Därför måste vi se till att våra lösningar är realistiska och går att förverkliga

Saloniemis avgång har inte lett till någon större öppen diskussion inom partiet. Kanske just för att man har rekordmånga väljare bakom sej.

De "ingenjörsgröna" - det vill säga partiets marknadsliberala och pragmatiska flygel - är rätt osynliga numera, kanske med undantag av riksdagsledamoten Antero Vartia.

Är det ett medvetet val i detta läge med en borgerlig regering som leds av en diplomingenjör?

- Nej jag tycker vi har en tydlig politik. Vi har tagit solidariteten från vänstern och den liberala tron på marknadsekonomin från de borgerliga partierna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes