Hoppa till huvudinnehåll

Flera ungdomar gripna för en rad våldsamma brott i Helsingfors

Polis
Polis Bild: Yle polisen,våld

Samma 14-21-åriga ungdomar verkar vara inblandade i en rad liknande fall av misshandel och rån i Helsingfors under sommaren.

Brotten som polisen utreder har begåtts i juli och augusti i Helsingfors den här sommaren. Det gäller flera fall av misshandel och rån där offren verkar vara slumpmässigt utvalda.

Polisen har under veckoslutet förhört sju stycken 15-18-åriga ungdomar och en 18-årig man har häktats. De andra ungdomarna släpptes efter förhören.

Flera brott som polisen utrett under sommaren visade sig ha samma mönster och samma beskrivningar på gärningsmännen. Polisen misstänker att omkring tio ungdomar är skyldiga till flera liknande brott. Gruppen har bestått av både flickor och pojkar.

Offren valdes slumpmässigt

Enligt offrens berättelser har ungdomarna valt sina offer slumpmässigt. De unga har begått brotten i olika konstellationer, så att mängden ungdomar som varit närvarande när brotten begåtts har varierat från två till ungefär tio. Polisen misstänker att två till sex av ungdomarna har gjort sig skyldiga till de egentliga brottshandlingarna.

I vissa fall har ungdomarna misshandlat två personer samtidigt. I så gott som alla fall har ungdomarna under misshandeln även stulit egendom av offren, och därför utreds fallen som rån.

I en del fall har misshandeln varit så våldsam att offren har fått sådana skador att händelserna utreds som grovt rån.

Ungdomarna inser inte allvaret

Polisen vill av utredningstekniska skäl inte i det här skedet informera om exakt hur många fall det är fråga om. Polisen försöker fortfarande nå fler misstänkta för att förhöra dem.

Det polisen särskilt oroar sig för är att det verkar som om ungdomarna har gett sig på offren för själva slagsmålens skull. Som orsak har det räckt att offret till exempel berättat att de bor i en stadsdel som ungdomarna sedan meddelat att de "hatar".

Ungdomarna verkar enligt polisen inte förstå hur allvarliga följder misshandeln skulle ha kunnat ha.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen