Hoppa till huvudinnehåll

FM-ligan hetare än SHL för TPS svenska nyförvärv

Erik Thorell.
Svensken Erik Thorell har nu bott i Åbo i drygt två veckor. Erik Thorell. Bild: Yle / Peter Karlberg Erik Thorell

Om man gör succé i den svenska andraligan brukar SHL-klubbarna stå på rad och erbjuda kontrakt. Det var också fallet för forwarden Erik Thorell. Svensken valde dock spel i FM-ligan och TPS före alla bud från den svenska högstaligan.

Erik Thorell blev snabbt känd i svenska hockeykretsar. Han fick tidigt chansen i SHL-laget Färjestad och var också den tredje bästa poängplockaren i det svenska lag som tog Junior-VM-guld år 2012.

Det offensiva lyftet som senior dröjde dock till den gångna säsongen där värmlänningen stod för en kanonsäsong i HockeyAllsvenskan. 24-åringen från Karlstad levererade 50 poäng på 52 matcher för BIK Karlskoga, vilket gav en andraplats i HockeyAllsvenskans poängliga.

Ett facit som naturligtvis fick många svenska sportchefer att höja på ögonbrynen, men den sportchef som till slut lyckades få Thorells signatur på ett kontrakt var TPS Antero Niittymäki. Ett val som Thorell har en tydlig motivering till.

- Jag vill vara en offensiv spelare och jag kände att jag hade större chans att få en sådan roll här. Jag känner att jag vill etablera mig som en sådan spelare och därför kändes det rätt att välja TPS före alla svenska SHL-klubbar.

Jag tycker finsk hockey är riktigt bra, men språket är inte direkt det lättaste att lära sig.

Något som hittills har skapat en del huvudbry för Thorell i hans nya tillvaro i Åbo är det finska språket.

- Det är lite annat spelsätt här i Finland och rinken är lite mindre. Sedan är språket såklart inte direkt det lättaste att lära sig, säger forwarden med ett skratt och fortsätter:

- Än så länge har jag bara lärt mig lite hälsningsfraser. Men grabbarna i laget hjälper till och översätter så det funkar bra. Visst är det nytt för mig att man inte förstår allt som sägs, samtidigt brukar hockeyspråket ändå vara ganska likt, jag menar man brukar ändå förstå budskapet och är det något viktigt så ser man till att jag har koll på det.

Hur är statusen på finska ligan bland svenska spelare?

- Jag tror den är ganska hög. SHL kanske rankas lite högre, men jag tycker finsk hockey är riktigt bra. Toppklass i Europa.

TPS vann i Raumo - blev tvåa i Tammerfors

I början av augusti vann TPS försäsongsturneringen i Raumo, tack vare en 4-2-seger i finalen mot Lukko. Den gångna helgen blev TPS tvåa i försäsongsturneringen Tammerfors Cup, där Åbolaget förlorade finalen mot de regerande finska mästarna Tappara med 0-1.

- Jag tycker det ser väldigt bra ut så här långt. Vi slog HIFK i turneringen i Tammerfors och vi förlorade bara med 0-1 mot Tappara, en match där vi spelade riktigt bra och borde ha gjort något mål. Så jag tycker vi har visat att vi är starka. Jag ser fram emot den här säsongen och det ska bli väldigt roligt.

Att Thorell vill få en rejäl skjuts framåt i sin karriär är solklart. Lika tydlig är han med att han är en lagspelare som kommer att jobba hårt för Åboklubben.

- Självklart hoppas jag på att det ska gå väldigt bra både för mig och laget. Sedan hoppas jag givetvis också på att vinna något med TPS. Vad jag har hört ska Tappara och Helsingfors vara topplagen i ligan och jag tycker vi spelade väldigt bra mot dem trots att vi saknade en del spelare. Så jag tror att allt kan hända om vi får ihop gruppdynamiken och lagspelet att stämma.

Henrik Tallinder tror inte TPS spel på lördagen räcker till i Vasa.
Henrik Tallinder. Henrik Tallinder tror inte TPS spel på lördagen räcker till i Vasa. Bild: Jari Pekkarinen/All Over Press henrik tallinder
Tomi Kallio, mars 2016.
Tomi Kallio. Tomi Kallio, mars 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Tomi Kallio,kallio,TPS (ishockey herrar)
Tallinder och Kallio drar ett stort lass.

Som ledargestalter i TPS lyfter Thorell fram en välmeriterad veteranduo, det vill säga svensken Henrik Tallinder och lagkaptenen Tomi Kallio.

- De två drar ett stort lass. Två bra lagspelare som hjälper alla andra spelare och försöker göra alla bättre.

Är man uppvuxen i Karlstad och dessutom har varit med när Färjestad tog SM-guld år 2011 vet man väldigt väl hur hockeyintresserad en stad kan vara. Nu siktar Thorell på att bidra till en bra hockeypuls i Åbo.

- Jag hörde att intresset steg hela tiden under den förra säsongen, så förhoppningsvis kan vi börja bra i år och få folket att fortsätta att komma på matcherna. Vi har alla möjligheter att göra en bra säsong.

TPS första match i Champions Hockey League spelas i Åbo den 24 augusti. För motståndet då står norska Lørenskog IK. Det tredje laget i TPS grupp är Bili Tygri Liberec från Tjeckien.

FM-ligan inleds för TPS del fredagen den 16 september när Kärpät gästar Åbohallen.

Spelarfakta Erik Thorell