Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Överdramatisera inte när unga slår dank

Arbetslös
Arbetslös Bild: Tiina Karjalainen deprimerad

Allt flera unga i åldern 20 till 24 år går utan jobb eller studieplats. Andelen icke sysselsatta i den åldersgruppen vuxit till över 15 procent. Forskare varnar ändå för att överdramatisera statistiken.

Under de senaste tio åren har de icke sysselsatta unga i Finland ökat med fyra procentenheter till drygt 15,5 procent, visar Eurostats uppgifter.

Unga marginaliseras lätt

Matilda Wrede-Jäntti, som forskar i ungdomars arbetslöshet vid Helsingfors universitet anser att man ska se nyanserat på statistiken.

Matilda Wrede-Jäntti är forskare och arbetar med arbetslösa unga.
Matilda Wrede-Jäntti, Helsingfors universitet. Matilda Wrede-Jäntti är forskare och arbetar med arbetslösa unga. Bild: Yle/Anna Savonius wrede-jäntti

Dels håller hon med om att läget på arbetsmarknaden är utmanande för unga.

- Allmänt taget är situationen på arbetsmarknaden oroväckande och det är klart att det är ungdomarna som har råkat allra mest illa ut. Det är de unga vuxna som allra lättast förlorar sina jobb och marginaliseras, säger hon.

Naturligt med vilsna år

Men Wrede-Jäntti vill å andra sidan inte överdramatisera utvecklingen. Hon ser inte just nu något som skulle förvärra läget för de unga.

- Ser man på uppgifter om en bredare grupp unga, där de från 15 till 24 år ingår, är siffrorna inte alls så alarmerande, säger hon.

Wrede-Jäntti konstaterar att det hör till saken att många unga vuxna är vilsna och att det får statistiken över de icke sysselsatta att se värre ut.

- Det är en ålder då det händer mycket i de ungas liv. De flyttar, de söker studieplatser, de vill ha mellanår, de fullgör sin värnplikt, och det uppstår lätt undantagsperioder i deras liv. Det är inte samma sak som att vara marginaliserad, eller att framtiden är förstörd.

- Man kan ställa frågan hur många av oss som i den åldern visste vad vi ville bli, och om alla kom in på de studielinjer vi valt.

Unga måste få misslyckas

Matilda Wrede-Jäntti efterlyser en större förståelse för att unga ska få försöka och misslyckas för att på sikt hitta rätt.

Hon anser att samhället nog gör vettiga satsningar för att förhindra marginalisering bland unga.

- Vi ser nog seriösa insatser för att stöda ungdomarna, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes