Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsbragden: Sverige till OS-final – straffdramat identisk repris från i fredags

Det svenska damlandslaget i fotboll fortsätter att skrälla i Rio de Janeiro. I kvartsfinalen besegrade det svenska laget USA och i semifinalen fick värdnationen Brasilien ge sig. Nu är det bara en sak som gäller, det är guldet, säger matchhjälten Lisa Dahlkvist till svenska Viasat.

I fredags vann Sverige mot USA. Kvartsfinalen stod 1–1 efter både ordinarie matchtid och förlängning och fick avgöras på straffar. Efter fyra omgångar stod det 3–3.

Målvakten Hedvig Lindahl räddade först Christen Press straff och därefter lyckades Lisa Dahlkvist skjuta Sverige till semifinal.

I semifinalen satte Brasilien press på svenskarna. Brasilien hade 33 skott, Sverige sex. Bollinnehavet vann Brasilien med 65 procent mot 35.

Sverige lyckades ändå stå emot och efter 120 minuter stod det fortfarande 0–0, vilket innebar att matchen skulle avgöras på straffar.

Samma straffhjältar

Efter fyra straffomgångar stod det 3–3. Då räddade den svenska målvakten Hedvig Lindahl försöket av Andressa, vilket gav Lisa Dahlkvist en ny möjlighet att bli svensk hjälte för andra gången på fem dagar.

Dahlkvist gjorde inget misstag utan tog Sverige till final.

– Det är jättestort. Jag kan knappt fatta att vi är i final. Nu är det bara en sak som gäller och det är guldet, säger Dahlkvist till Viasat.

I OS-finalen som spelas den 19 augusti klockan 23.30 ställs Sverige mot Tyskland.

"Nu kan jag vara stolt"

Tyskland är en mycket tuff motståndare för Sverige.

En drömfinal, om man frågar Sportbladets Johanna Frändén. Ett mardrömsmöte, om man får tro tv-profilen Olof Lundh.

Målvakten Hedvig Lindahl ska njut av ett av karriärens största ögonblick.

– Personligen har jag aldrig spelat final i ett sådant här stort mästerskap. Det blir pricken över i:et i min karriär. Nu kan jag vara stolt över vad jag gjort, säger Lindahl.