Hoppa till huvudinnehåll

Hon komponerade Höstvisa - hundra år sedan Erna Tauros födelse

Erna Tauro
Erna Tauro. Erna Tauro Bild: Foto: Beata Bergström, 1964. SLS arkiv, SLSA 1222 erna tauro,Erna Tauro

Vi gick miste om en skicklig maskinskriverska och en bra sjuksköterska, men vi fick en utomordentlig pianist och kompositör. Så har någon mycket träffande sagt om Erna Tauro, som den 16 augusti skulle ha fyllt 100 år.

Erna Tauro (född Pergament) föddes i Viborg den 16 augusti 1916. Tauros far, Isak Pergament var läkare med sång som fritidsintresse. Hennes mor hette Rifka Rosenthal och lär ha spelat piano till husbehov.

Ett mera målmedvetet musicerande hade hennes farbröder Moses Pergament och Simon Parmet som Erna fick sina första musiklektioner av.

1921 flyttade familjen till Berlin och ett år senare bosatte sig familjen i Helsingfors. I Berlin började Erna Tauro spela piano och lärde sig tidigt grunderna i musikteori. Som tolvåring gjorde hon sina första kompositioner, som av farbrodern Simon fick lite besk kritik. ”De är inga kompositioner, utan kombinationer”.

Av hennes senare musikstudier finns ingen dokumentation. Hon sade själv att hon hade studerat vid Sibelius Akademin, men i elevförteckningarna blir hon inte nämnd.

Krigsåren

Valet att bli musiker på heltid var inte en självklarhet för Erna. Hon jobbade en tid på kontor och var en oerhört snabb maskinskriverska. 1938 vann hon första pris i en maskinskrivningstävling. Hon började en sjuksköterskeutbildning som på grund av kriget blev på hälft, men arbetade ändå som sjuksköterska.

Musiken fanns alltid med på ett hörn och under en kommendering till Ivalo under fortsättningskriget träffade hon Vivica Bandler, som hjäpte Tauro ur svårigheter som uppstod på grund av hennes judiska härkomst. Det blev senare upptakten till ett långt och fruktbart samarbete.

Krogpianisten

1944 gifte sig Erna med Risto Ilmari Tauro och 1945 fick de en dotter. Det var knappt om pengar så för att kunna försörja sin familj blev Erna krogpianist. Hotell Tornis bar var en av de platser där hon spelade evergreens för en entusiastisk publik. Hon väckte sensation både med sin musik och sitt vackra utseende.

Teatermusikern

I mitten av 50-talet fick hon anställning på Lilla Teatern och det blev starten på en karriär inom musiken. När Lilla teaterns ensemble 1958 åkte på turné till Norge med Troll i kulisserna fanns det endast en sång i pjäsen. Teaterchefen vid Oslo stadsteater tyckte att alla figurer borde ha sin egen visa, ett förslag som föll Vivica Bandler i smaken.

Inom loppet av ett dygn skrev Tove Jansson sex nya texter som Erna tonsatte enligt egen utsago under en natt. Succén lät inte vänta på sig. Mumintrollets sång och Lilla Mys visa är de kändaste örhängena. Hennes första musikal hette I våras, med libretto av Frej Lindqvist och Bengt Ahlfors.

Tove Jansson och Erna Tauro
Tove Jansson och Erna Tauro. Tove Jansson och Erna Tauro Bild: Erkki Suonio erna tauro

Höstvisa

1965 deltog Erna Tauro i en sångtävling arrangerad av Finlands Rundradio. Ett av hennes bidrag var Höstvisa till text av Tove Jansson. Konstigt nog blev visan endast trea. Idag är den en visa som är populär över hela Norden. Erna fick en gång frågan om hur den skall sjungas. Hon svarade: Absolut inte melankoliskt! Varken Tove eller jag är melankoliska.

Musikpedagogen

När Vivica Bandler sålde Lilla teatern 1967 lämnade Tauro teatern. Lasse Mårtenson var pianisten som ärvde hennes mantel. Hon flyttade till Stockholm och verkade en tid som kapellmästare på Stockholms stadsteater och var bland annat med om att sätta upp Spelman på taket. Hon började också undervisa och verkade som musikpedagog såväl i Stockholm som i Helsingfors.

Erna var en omtyckt ackompanjatör och turnerade flitigt med bland andra Birgitta Ulfsson och Bo Andersson. Hon avled den 5 juni 1993 i Stockholm.