Hoppa till huvudinnehåll

Piller och popmusik som helar

Heartbeat Band
The Heartbeat Band (Eero Paalanen, Tuukka Aitoaho, Marcus Granfors, Felicia Eriksson och Petter Näse, samt Kalle Katz som inte är med på bilden) är aktuella med låten Pills, som tar ställning till frågor om psykisk ohälsa. Heartbeat Band Bild: Frank Unger heartbeat band

Finlandssvenska The Heartbeat Bands senaste single Pills handlar om psykisk ohälsa och om det svåra med att vara mänska. Men det är också en hoppfull låt med ett klart budskap om att inte ta den lättaste vägen ut.

You thought that pills they could save you, only true love will
You thought that pills they could kill you, only true love will
― The Heartbeat Band - Pills

- Det är inget specifkt pillerbudskap utan en låt om medmänsklighet, berättar gitarristen Petter Näse om låten Pills - den första på en EP-helhet som The Heartbeat Band kommer att ge ut i höst.

Bandets sångare och gitarrist Markus Granfors ska ursprungligen ha skrivit texten om nära vänner som kämpar med livets bekymmer. Men som med bra poplåtar i allmänhet är också den här mångbottnad i all sin enkelhet - Pills kan förstås stå för olika saker beroende på vem det är som lyssnar.

Inget fel med piller

- Visst är det oroväckande att folk mår sämre och sämre i en allt yngre ålder, jag säger inte att det är fel med piller, funderar Näse kring sångens sammhällsperspektiv.

Just i dessa tider, då var femte ungdom i vårt land lider av psykiska problem och kring 700 000 finländare äter psykmediciner, kan man tänka sej att det finns en viss kulturell förståelse för piller. Näse understryker vikten av att vi som samhälle måste erbjuda medicinsk hjälp för personer psykiska problem, att piller är en nödvändighet för många. Ett sätt att komma ur det värsta träsket av ångest och depression.

Med låten Pills vill The Heartbeat Band kommentera de drastiska utvägar som många trots allt väljer - varje år försöker 2000 finländare begå självmord, var tredje av dem upprepade gånger - och om att det faktiskt är värt att brottas med det egna istället för att ge upp.

Att komma helare ut på andra sidan

Näse berättar att The Heartbeat Band som gemenskap har ett fint och tillåtande klimat, trots att alla befinner sej i rätt olika skeden i livet. De har valt att periodvis jobba koncentrerat och intensivt, vilket gör att bandmedlemmarna kommer varandra väldigt nära. Bandet blir som ett extra äktenskap, eller åtminstone bästa vänner.

- Oberoende av våra varierande livssituationer har de flesta av oss ändå varit där någon gång. Vi har alla gått igenom svåra skeden, kanske om och om igen, antingen personligen eller genom nära och kära som har det tungt. När vi spelar med bandet får man alltid komma som man är.

Han tror att det för bandet, som för så många andra konstnärer, har varit en nödvändighet att få ge ett uttryck för de svårigheter man genomgår i livet. Via den kreativa processen och musiken, vare sej det handlar om att jobba koncentrerat i studion eller spela ett gig, stänger de av allt annat för en stund.

- Allt man har måste man lägga i blöt och så kommer man helare ut på andra sidan.

Ett piller
"Visst är det oroväckande att folk mår sämre och sämre i en allt yngre ålder, jag säger inte att det är fel med piller" säger Petter Näse från The Heartbeat Band. Ett piller Bild: Yle/Ludovic di Orio beroende

Att spela in eller att spela live alltid innebär en viss urladdning. Har man problem i privatlivet så hörs det på soundet, enligt Näse.

- Det kan ske medvetet eller undermedvetet, men nog bearbetar man altid sina egna svårigheter medan man spelar. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak att det hörs, men man ska inte heller avsiktligt försöka eftersträva lidande.

Popmusikens kraft

The Hearbeat Bands musik har också kunnat hjälpa andra som haft det tufft i livet, och det tycker Näse känns stort. För den föregående skivan Sailor Heart fick de mycket respons, speciellt av den tyska publiken. Enligt Näse var det många som skrev att en viss textrad eller en låt eller hela skivan fungerat som ett soundtrack genom livet eller ut ur svåra livsskeden.

- Att folk har tampats med olika problem och sedan fått styrka genom att lyssna på vår skiva är bland det finaste som kan hända med ens konst. Det är något som jag i min vildaste fantasi inte kunnat tro, säger han. Det känns jättestort att någon kan hitta nånting i vår musik som vi själva kanske inte ens kunnat förställa oss.

Och nånstans däri ligger väl popmusikens styrka, i det personliga och smala som blir allmängiltigt. Och sedan åter personligt. Det som varit privat och intimt för Heartbeat Band kan genom ett visst filter och några rim och en poppig form plötsligt träffa exakt rätt, fast på ett helt annat sätt, för någon annan.

Petter Näse tror att konsten och kreativiteten överlag fungerar som en ventil för det egna psyket. Han minns själv hur han under de tidiga tonåren spelade i sina första band och insåg hur han kunde tappa uppfattningen om tid och rum helt. Det var och är på många sätt terapeutiskt.

- Alla drivs vi av nånting. Hur vi sedan uttrycker det kan variera från att spela trummor eller måla akvareller till att hålla på med extremsporter. Jag tror ändå att allt sist och slutligen handlar om samma sak, om att vi alla har grejer vi bara måste behandla.

Vilken musik har gett dej stöd i livet? Berätta gärna!


I augusti uppmärksammar Svenska Yles kulturredaktion relationen mellan konst och psykisk ohälsa i form av artiklar, essäer, podd och den 27 augusti ordnar Radioteatern evenemanget Lappviken - röster ur själarnas rum på Lappvikens sjukhus i Helsingfors kl 12-16.