Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill ha enklare bygglov än tjänstemännen i Raseborg

Raseborgs fullmäktige samalde för att diskutera Raseborg 2020.
SDP ville tidigare ha politiker med i arbetsgruppen. Nu går också SFP med på det. Raseborgs fullmäktige samalde för att diskutera Raseborg 2020. Bild: Yle/Tove Virta raseborg fullmäktige 31.8.15,Raseborg

Politikerna i Raseborg vill göra bygglovsprocessen ännu smidigare än vad tjänstemännen vill. Därför tillsatte stadsstyrelsen på måndagen (15.8) en ny arbetsgrupp bestående av både politiker och tjänstemän.

Arbetet med att skriva om byggnadsordningen i Raseborg har dragit ut på tiden. Den nya gruppen ska nu jobba i snabb takt och lägga fram ett förslag till ny byggnadsordning senast den 31 oktober.

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) säger att arbetet som tjänstemannaarbetsgruppen har gjort kommer att ligga som grund då den nya arbetsgruppen inleder sitt arbete.

– Vi tycker att vi kan göra mera.

SDP ville ha politikerna med

I januari 2015 tillsatte stadsstyrelsen en arbetsgrupp bestående av enbart tjänstemän. Gruppen skulle göra upp den nya byggnadsordningen.

Då föreslog stadsstyrelseledamoten Kukka-Maria Luukkonen (SDP) att också politiker skulle ingå i gruppen. Men hon understöddes endast av sina socialdemokratiska partikamrater i stadsstyrelsen.

Nu, ett och ett halvt år senare, beslutade samma stadsstyrelse att politiker ändå ska vara med.

Stadsdirektören hjälper till att förenkla processen

Stadsstyrelsemedlemmen Mikael Borgman (SFP) ska leda arbetet i den nya gruppen. Övriga medlemmar är stadsstyrelsens Kukka-Maaria Luukkonen och Marko Reinikainen (Gröna), tekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP), planläggningsnämndens ordförande Sven Holmberg (SFP), byggnads- och miljönämndens ordförande Göran Karlsson (SFP).

Av tjänstemännen deltar stadsdirektören Tom Simola, ledande byggnadsinspektören Juhani Jormanainen, stadsjuristen Leila Andersin och ledande planläggningsingenjören Niclas Skog.

Sedan den förra arbetsgruppen tillsattes har Raseborg också fått en ny stadsdirektör. Tom Simola tillträdde i september i fjol. Han har som mål att göra processerna smidigare i Raseborg, bland dem processen med bygglov.

Också miljöskyddsföreskrifterna ses över

Samma arbetsgrupp ska också se över miljöskyddsföreskrifterna i Raseborg. Också här är tanken enligt stadsstyrelseordföranden Anders Walls att göra livet lättare för invånarna.

- Det finns en viss oro att man gör det byråkratiskt och att det försvårar för invånarna.

Också arbetet med miljöskyddsföreskrifterna har pågått sedan våren 2015. Frågan bordlades senast på stadsstyrelsens möte i maj. Inför stadsstyrelsens möte på måndagen var förslaget att stadsstyrelsen skulle föra en remissdebatt om miljöreglerna.

Beslutet blev att arbetsgruppen tar sig an Raseborgs nya miljöskyddsföreskrifter. Gruppen ska vara klar med sitt jobb senast i slutet av december.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också