Hoppa till huvudinnehåll

Stora Borgbacken i Borgå får skyltar

backe
backe Bild: Yle/Erica Vasama skog

I slutet av augusti ska Stora Borgbacken få informationsskyltar som berättar om borgen som i tiderna stod på backens krön. Lilla Borgbacken ska också få en egen informationstavla.

Samtidigt ska Borgå lägga upp skyltar i omgivningen kring Maren och Borgbackarna för att vägleda besökare.

På Borgå museum i Gamla rådhuset kan man också bekanta sig med utställningen Ådalarnas härskare. På utställningen visas föremål som har hittats på Borgbackarnas fornminnesområden.

Skyltarna har planerats och förverkligats i ett samarbete mellan Forststyrelsen och Borgå stad som tillsammans förvaltar områdena samt Borgå museum som har fungerat som sakkunnig.

– Informationstavlor som berättar om det förgångna är en välkommen förbättring och vi tror att de intresserar både turister och lokala invånare, säger stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto och projektchef Aino von Boehm från Forststyrelsen.

Arkeologiska utgrävningar

Stora Borgbacken höjer sig på den norra sidan av Gamla stan i Borgå och är en av de mest populära turistsevärdheterna i staden. Borgbacken är också ett omtyckt utflyktsmål bland Borgåborna.

Det enda som finns kvar av fornborgen i terrängen är vallgravar och några gropar.

Området har ändå saknat informationstavlor som presenterar området och dess historia samt vägleder besökarna.

Eftersom det handlar om ett fornminnesområde så ska arkeologiska undersökningar göras på de ställen där skyltarna placeras. Det här för att försäkra att det inte ligger historiska konstruktioner som måste skyddas under marken.

Samtidigt kan utgrävningarna ge ytterligare värdefull information om Borgbackens historia. Det finns fortfarande många frågetecken kring den.

Utgrävningarna görs mellan den 15 och 19 augusti. Skyltarna läggs upp under vecka 34 och 35.

Läs också