Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kan inte längre låtsas som om vi inte vet vad som pågår"

juha sipilä får brev
Du kan också skriva brev till Juha! juha sipilä får brev Bild: Ursprunglig bild: Jarno Kuusinen/All Over Press riksdagen,politik,brev

Skriv ett brev till statsminister Juha Sipilä och uttryck din frustration över Finlands flyktingpolitik! Det är Merete Mazzarellas och Monika Fagerholms uppmaning till alla finländare som vill kräva förändring.

De senaste veckorna har Finlands asylpolitik än en gång varit på tapeten i och med en brevprotest. Men vad handlar hela grejen egentligen om? För att förstå det måste vi backa bandet en aning.

Det hela började med att en irakisk man från Mosul fick avslag på sin asylansökan i Finland trots att han hotas till livet i sitt hemland. Via bibliotekarien Sunniva Drake i Esbo fick han hjälp att offentliggöra Migrationsverkets besked.

Det i sin tur fick författarna Merete Mazzarella och Monica Fagerholm att bestämma sig för att de inte längre kan sitta med armarna i kors när negativa asylbesked duggar tätt. Tillsammans bestämde de sig för att skriva brev till statsminister Juha Sipilä och uttrycka sin uppriktiga oro över Finlands inhumana sätt att behandla flyktingar. I dag har de fått uppbackning av omkring hundra andra brevskrivare, och de hoppas på fler.

- Det är viktigt att också unga människor engagerar sig och vågar vara med och säga sin åsikt om vad som är rätt och fel i samhället. Att de vågar tro på att deras röst har betydelse. Unga är framtiden och det samhälle vi skapar och formar nu ska de leva i länge ännu, säger Merete Mazzarella.

En av dem som bestämde sig för att skriva brev till Juha Sipilä är Sara Nordling.

- För mig är det viktigt att ta ställning mot de hetsiga tongångarna i samhället och visa att vi är många som vill ha ett mer medmänskligt Finland. Jag tycker också att brevskrivningen är ett respektfullt sätt att föra fram välgrundad kritik och en önskan om förändring, säger Sara Nordling.

Sara Nordling profilbild.
Sara Nordling är arg på hur Finland behandlar flyktingar så hon författade ett brev till statsminister Juha Sipilä. Sara Nordling profilbild. Bild: Bild/ Privat sara nordling

I sitt brev riktar sig Sara direkt till Juha. Hon använder inga titlar eller benämningar, för att understryka att vi alla är lika värda oberoende av vår position i samhället eller var i världen vi är födda. Hon uppmanar honom att inte bara hänvisa till talko-andan i vårt land, utan att han i stället ska gå före och visa vägen. Inte med starka ord utan med handling. Hon skriver bland annat så här:

Vi behöver ta hand om människor som flyr, för att överleva som människor och som land /... / Det finns inget svagt i ödmjukhet, endast styrka. Att våga ta sig an en övermäktig uppgift, för att vi kan lita på att finländare klarar av ett verkligt styrkeprov. Vi människor är inte spelknappar på spelbrädet världen. Vi är verkliga, allihop.― Utdrag ur Saras brev

Att vara passiv är att vara medskyldig

Initiativtagaren Merete Mazzarella hoppas att det faktum att breven finns i fysisk form och inte bara online ska göra det svårare för politikerna att strunta i dem. Hon hoppas också att trenden sprider sig och att många personer, i olika åldrar och samhällsklasser fattar pennan.

- Breven behöver inte vara så märkvärdiga eller innehålla en massa hänvisningar till lagparagrafer och EU-fördrag. Det viktiga är att få fram budskapet. Egentligen är det hemskt få människor som vill något ont, eller vill skada andra. Men det är väldigt många som är passiva. Som ser, men som inte ingriper för de tycker inte att det angår dem. Men vi kan inte längre låtsas som om vi inte vet vad som pågår. Genom att vara passiva låter vi det onda ske och då är vi också medskyldiga, säger Merete.

Ett annat ställningstagande mot Finlands flyktingpolitik och klassificeringen av Irak som ett tryggt land är den fredliga demonstration som äger rum i Kristinestad på torsdag förmiddag. Där kommer bland annat Lina Teir att uppträda med sitt brev till statsminister Sipilä i form av en sång. Demonstationen fungerar också som ett startskott för kampanjen ”We see you” som går att följa på sociala medier under hashtaggen med samma namn.

Om du vill skriva ett brev till Juha Sipilä är det adressen Statsminister Juha Sipilä, PB 23, 00023 Statsrådet som gäller.