Hoppa till huvudinnehåll

Isaksson: Förkastligt beteende, men brasilianarna vet inte bättre

Brasiliansk publik, OS 2016.
Inte bara trevlig karnevalstämning på läktarna. Brasiliansk publik, OS 2016. Bild: All Over Press olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,publik

Det kändes direkt obehagligt att höra hemmapubliken bua ut en av stavhistoriens största på prispallen, men fotbollsränderna går inte att tvätta bort, skriver Yle Sportens Janne Isaksson om fallet Renaud Lavillenie.

Han buades ut redan under själva stavfinalen. Atmosfären på Olympiastadion var direkt fientlig då Renaud Lavillenie gick en segerkamp mot Brasiliens nya guldgosse Thiago Braz da Silva – och förlorade till hemmafansen stora glädje.

Lavillenie visade tydligt sitt missnöje med buropen och jämförde efteråt uppförandet med det USA:s svarta friidrottsstjärna Jesse Owens fick utstå i Nazityskland under OS i Berlin 1936.

Han bad senare om ursäkt för den något makabra jämförelsen, men tillade att friidrotten är gren där dylikt beteende inte hör hemma och att han aldrig varit med om något liknande.

– Jag är väldigt, väldigt ledsen och besviken på den brasilianska publiken. Det är äckligt, en total brist på fair play. Om man inte visar respekt i OS, var ska man då visa det, frågade sig Lavillenie enligt AFP.

Tårarna flödade längs fransmannens kinder när brasilianarna fortsatte bua ut honom under prisutdelningen. Vinnaren Braz uppmanade publiken att jubla, men de lydde inte.

Den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach kritiserade i hårda ordalag händelsen. ”Chockerande beteende av publiken ... Oacceptabelt i OS”, skrev han i ett uttalande.

Det var direkt obehagligt att lyssna på publikens reaktioner på Rios Olympiastadion. Osportsligt är bara förnamnet.

Det är en helt annan sak när tidigare dopade (fri)idrottare som till exempel Justin Gatlin utsätts för spridda busvisslingar, det kan jag köpa, men inte en stor stavmästare under en prisutdelning. Det är bara sorligt.

Renaud Lavillenie gråter på prispallen, OS 2016.
Renaud Lavillenie i tårar. Renaud Lavillenie gråter på prispallen, OS 2016. Bild: All Over Press Renaud Lavillenie,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Burop, visslingar och diverse häcklingar är i och för sig ingen ovanlighet på Joao Havelange-stadion – det fungerar nämligen till vardags som det lokala fotbollslaget Botafogos hemmaarena.

Brasilianarna är ett fotbollsfolk och människorna här kan inte lika mycket om många andra grenar, däribland friidrott. Läktarkulturen är direkt importerad från fotbollen (och andra lagsporter) där det är brasiliansk kutym att bua ut motståndare.

I gymnastiksalen har man hurrat när idrottare fallit av redskap, vid pistolbanan har man försökt störa skyttar vid avlossningsögonblick och på tennisarenan utbröt ett slagsmål på läktaren efter att rivalen Argentinas spelare hånats. För att nämna några exempel.

Det är brassarnas sätt att visa sin uppskattning för och hålla på det egna laget, vid sidan om hejaskriken. De har till och med ett eget ord för det: Zueira.

Etiene Medeiros försöker tysta publiken, OS 2016.
Brasiliens simmare Etiene Medeiros fick tysta en för högljudd publik före start. Etiene Medeiros försöker tysta publiken, OS 2016. Bild: All Over Press Etiene Medeiros,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Brasilianarna älskar att bua, summerade Mario Andrada, talesperson för OS-organisationen, i en intervju nyligen.

– Brasilianare är väldigt passionerade, väldigt högljudda, väldigt latino. De brasilianska fansens passion glädjer oss alla, men man måste respektera motståndaren. Buande hör inte till OS.

Passionen är mycket riktigt påtaglig och även välkommen – vid brasiliansk framgång har också jubelnivåerna på Rios OS-arenor spräckt alla tillåtna decibelgränser – men den ska uttryckligen vara rätt kanaliserad.

Vad finns då att göra under återstoden av OS? Knappast något. Brasilianarna kommer inte att sluta bua, vi friidrottsinfluerade européer ovana med den sydamerikanska mentaliteten får helt enkelt försöka låta bli att ta illa upp. De menar inget personligt.